Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szoros küzdelemben győzte le Szakács László Keresztes Lászlót

Ez a cikk több mint 2 éves.

Nagyon kiélezett küzdelemben, alig három százalékkal tudta csak legyőzni Szakács Keresztest.

 

Dr. Szakács László (DK, Jobbik): 3695 szavazat

Dr. Keresztes László Lóránt (LMP, MSZP, Párbeszéd, ÚVNP): 3507 szavazat

Ugyan 2018-ban megtörtént az első, baranyai „rendszerváltáshoz” vezető lépés, amikor Mellár Tamásnak sikerült leváltania Pécsett Csizi Pétert, azonban a Fidesz legfontosabb helyi embere még mindig bent ül a parlamentben. Dr. Hoppál Péter, országgyűlési képviselő, a Fidesz pécsi szervezetének elnöke megújította ciklusát három évvel ezelőtt, győzelmét viszont elsősorban a megosztott ellenzéknek köszönhette. A 2018-as választásokon 40,11%-ot ért el, ezzel szemben az ellenzék jelöltjeire a szavazatok több mint 50%-a érkezett, igaz három felé osztva: Gyimesi Gábor (Jobbik) 22,15%-ot, Nagy Ferenc (DK) 20,85%-ot, Hohn Krisztina (LMP) pedig 9,15%-ot kapott.

Az előválasztásnak köszönhetően 2022-ben nem fog előfordulni egy ehhez hasonló helyzet.  Az ellenzék két jelöltet állított a körzetben: Dr. Keresztes László Lórántot, az LMP jelöltjét – további támogatói az MSZP, a Párbeszéd, az ÚVNP – és Dr. Szakács Lászlót, a DK jelöltjét, akit még a Jobbik támogat. Egyikőjük sem indult Baranya-2-ben 2018-ban, azonban mindketten ismert, helyi politikusok, akik tisztában vannak a térség problémáival. Keresztes 8 évig volt önkormányzati képviselő Pécsett, Szakácsnak pedig fontos szerepe volt az összefogás megszervezésében a térségben 2019-ben.

Mindkét jelölt az infrastruktúra fejlesztésében – az M6-os meghosszabbítása, alsóbbrendű autóutak felújítása, közművek karbantartása – látja az elsődleges megoldást a térség legfontosabb gazdasági problémáira. Mindkettejük számára fontos a zöld és fenntartható Pécs kiépítése és az egyetem autonómiájának visszaszerzése. A szociális problémák megoldására is hasonló eszközöket alkalmaznának, mint például a nyugdíj és rokkantnyugdíj összegének növelése, további szolgáltatások visszaállítása.

Az ellenzéki összefogáson belüli feszültségek és a problémás jelöltek kezelésével kapcsolatban volt az egyetlen igaz ellentét a két jelölt között. Szakács hangsúlyozta az integrálás és az összetartás fontosságát, és inkább az összefogás keretein belül oldaná meg a problémákat, ezzel szemben Keresztes úgy gondolja, hogy nyilvánosan fel kell vállalni és el kell ítélni azokat a megnyilvánulásokat és személyeket, melyek túllépnek egy morális határon.

2018-ban sikerült leváltani Csizi Pétert, 2019-ben pedig Páva Zsoltot. Ha Szakács Lászlónak sikerül megnyernie Baranya-2-t és leváltja Hoppál Pétert, akkor végleg megszűnhet a térséget több mint 10 éven át lefedő Fidesz-uralom.