Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sok körzetben született meglepetéseredmény a közvélemény-kutatásokhoz képest

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az előválasztás sok tekintetben egyedülálló esemény a magyar politikatörténetben és a korábbi példák hiányában (hiszen a 2019-es önkormányzati választások előtt szervezett budapesti előválasztások jellegükben és a résztvevők számát tekintve is sok tekintetben eltértek a mostani megmérettetéstől) sok helyen az eredmények ismertetéséig kérdéses volt, melyik jelölt fog az élen végezni.

Szép számban születtek ugyan előzetes közvélemény-kutatások, amelyek az egyéni körzetekben induló jelöltek támogatottságát igyekeztek felmérni, ám az eddig beérkezett eredmények sok helyen rácáfolnak ezekre a felmérésekre.

Pest megye 5-ös számú, Dunakeszi-központú választókerületében például a Republikon Intézet júliusi felmérése igen szoros küzdelmet jósolt a Párbeszéd jelöltje, Dorosz Dávid egykori főpolgármester-helyettes és a DK-s Tonzor Péter között, az adatfelvétel pillanatában Doroszt a választók 40, míg Tonzort 32 százalékuk támogatta. Ehhez képest Dorosz meggyőző többséggel, több mint 62 százalékos támogatottsággal győzött.

Dorosz Dávid (MSZP-P, LMP, Momentum, Jobbik): 6510 szavazat – 62,72%

Tonzor Péter (DK, Liberálisok, MMM): 3385 szavazat – 32,61%

Fekete László (Új Világ Néppárt): 483 szavazat – 4,65%

Az Iránytű Intézet júliusi közvélemény-kutatása igen könnyű győzelmet jósolt a Budapest 5-ös számú körzetét 2014 képviselő DK-s Oláh Lajosnak, a felmérés szerint a politikus a  választókerülethez tartozó mindkét kerületben (VI. és VII)  utcahosszal vezetett momentumos kihívója, Tompos Márton előtt. Az előzetes becslésekhez képest azonban a választás kifejezetten szoros volt ebben a belvárosi körzetben.

Oláh Lajos (DK-MSZP-P-Liberálisok) 4 221 szavazat

Tompos Márton (Momentum) 3 519 szavazat

Beleznay Zsuzsanna (Jobbik-MMM-ÚVNP-LMP) 1534 szavazat

Nem várt eredményt hozott az előválasztás a Budapest 3-as számú, a XII. kerület egészét és a II. kerület egy részét magába foglaló körzeten is. Itt júliusban a Závecz és az IDEA intézett által júniusban készített közvélemény-kutatása szerint a DK jelöltje, Komáromi Zoltán volt az esélyesebb, a szavazatok 54 százalékára számíthatott, míg a momentumos Hajnal Miklós csak 36 százalékot ért volna el a felmérés szerint. Ehhez képest végül szoros versenyben ugyan, de Hajnal Miklós futott be az első helyre.

Hajnal Miklós (Momentum-Jobbik-MSZP-P-ÚK) 5 381 szavazat

Komáromi Zoltán (DK-LMP-Liberálisok) 4 803 szavazat

Visi Piroska (ÚVNP-MMM) 1520 szavazat

Budapest 4-es számú,a II. kerület nagy részét és a III. kerület egy részét magába foglaló választókerületben akkor készítettek közvélemény-kutatásokat, amikor még a Momentum jelöltje, Berg Dániel is versenyben volt, ám ő később visszalépett a párbeszédes Tordai Bence javára. A visszalépések bizonyára segítettek abban, hogy Tordai végül kétharmados győzelmet arasson Kálmán Olga fölött, hiszen amikor még háromszereplős volt az előválasztási küzdelem, akkor a tévés műsorvezetőből DK-s politikussá lett Kálmán Olga tűnt a befutónak.

Tordai Bence: 6967 szavazat- 67,04%

Kálmán Olga: 3425 -32,96%

A közvéleménykutatók még augusztusban is momentumos sikert jeleztek előre Borsod-Abaúj-Zemplén megye 4-es számú, Kazincbarcika központú választókerületében. A Publicus intézet becslése szerint a párt jelöltje, Hornyák Evelin 23 százalékos támogatottsággal két százalékponttal megelőzte a jobbikos Üveges Gábort (aki Hernátszentandrás polgármestere potenciális szavazóit, valamint a függetlenként induló Koleszár István is 5 százalékra számíthatott volna. Azonban a megkérdezett 636 választó 51 százaléka nem válaszolt arra kérdésre, melyik jelöltet támogatná, így talán nem meglepő, hogy a felméréstől teljes eltérő eredmény született a körzetben, a jobbikos jelölt a szavazatok 63 százalékát nyerte el.

Üveges Gábor (Jobbik DK, LMP, ÚVNP, MMM):2980 szavazat-66,3%

Hornyák Evelin (Momentum): 1224 szavazat- 27,2%

Koleszár István (független): 290 szavazat- 6,4%