Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Márki-Zay Péter nyert Csongrád-Csanád megye 4. választókerületében

Ez a cikk több mint 2 éves.

Márki-Zay hozta a papírformát, és toronymagasan győzedelmeskedett Hódmezővásárhely-Makó térségében.

Márki-Zay Péter (Párbeszéd, MMM, ÚVNP): 5070 szavazat

Mucsi Tamás (DK, Liberálisok, VKKP): 1138 szavazat

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere nyerte a helyi választókerületi előválasztást. A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje a DK-s Mucsi Tamással, makói önkormányzati képviselővel mérkőzött meg.

Márki-Zay Péter korábban azt ígérte, hogy a parlamentben vagy a Pálinkás József alapította Új Világ Néppárt frakcióját, vagy a baloldali Párbeszéd frakcióját gyarapítaná, valószínűleg utóbbi fog megvalósulni. Az átfogó Jobbik-DK megegyezés ellenére a Jobbik helyben Márki-Zay Péter jelöltségét támogatta.

A négyes csongrádi választókerületben a 2018-as országgyűlési választáson a legtöbb ellenzéki szavazatot kapó jelölt, a jobbikos Kiss Attila el sem indult az idei előválasztáson. 2018-ban Kiss Attila és Rója István, az MSZP-Párbeszéd jelöltje összesen se kapott annyi szavazatot, mint a térség fideszes országgyűlési képviselőjelöltje, Lázár János, nagy fordulat lenne tehát, ha mégis az ellenzék vinné a körzetet 2022-ben.

Miután 2018-ban, hat héttel a választások előtt Márki-Zay Péter meglepetésszerűen nyert a hódmezővásárhelyi önkormányzati választáson, az állami beruházások a térség másik városába, Makóra orientálódtak, a szóbeszéd szerint Lázár János kvázi „át is költözött” Makóra. Ezért a 2022-es választásokat nagy mértékben befolyásolhatja majd, hogy Makón vagy Hódmezővásárhelyen lesz magasabb a részvétel.

Az is hatással lehet a választásokra, hogy mit kezd az ellenzék a hírhedt makói Continental-gyár ügyével, ahol a szakszervezet munkáját akadályozandó engedélyhez kötötték a beszélgetést a különböző műszakokban dolgozóknak. Az előválasztási vitán – amelyet bár összességében Márki-Zay nyert – a DK-s Mucsi Tamás tájékozottabbnak mutatkozott a gumigyár ügyeiben. Helyi fideszes politikusok, Czirbus Gábor és Lázár János is kiálltak már a gumigyárosok mellett, Márki-Zay Péter egyelőre a Partizán vitáját leszámítva hallgatott a Continental ügyeiről. (A makói Continentalban történteket szorosan követjük a Mércén.)

A körzetről és az előválasztási vitáról itt olvashat bővebben.