Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma nem várható végleges eredmény a miniszterelnök-jelölti választásról

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az Előválasztás 2021 Facebook-oldalon néhány perce jelent meg egy közlemény,amely igyekszik magyarázatokkal szolgálni azzal kapcsolatban, hogy miért késnek az eredmények.

A csúszás egyik oka, hogy szemben az országgyűlési választásokkal-ahol a szavazólapok hitelesítése pecsételéssel történik- az előválasztás QR-kódos azonosítást használnak, ez pedig jelentősen meghosszabbítja az ellenőrzési procedúrát. Több mint egymillió szavazólapot kell hitelesíteni (hiszen az előválasztásnál az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelöltek külön szavazólapon szerepelnek), miközben a kapacitások óránként csak 50-70 ezer szavazólap hitelesítését teszik lehetővé. A szavazatok feldolgozása leginkább Budapesten halad lassan, mivel itt a főváros 18 választókerülete mellett Pest megye 12 körzetének eredményeit is összesítik. Az Országos Előválasztási Bizottság közleménye szerint emellett a számlálás eredményét adatbeküldő rendszeren keresztül juttatják el a központba, azonban ezeket a budapesti központ összeveti az elkészült papíralapú jegyzőkönyvek tartalmával is, hogy pontos és végleges adatok alapján tudja az eredményt megállapítani, ez pedig tovább lassítja a folyamatot.

Ezek fényében az OEVB szerint már kijelenthető, hogy

ma nem várható a miniszterelnök-jelölti választás végleges eredménye.

Az első egyéni eredményekre azonban az előválasztás szervezői szerint hamarosan számíthatunk, ezekről természetesen közveítétésünkben is beszámolunk, maradjatok velünk!