Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Trump a járványról: Vállalom a felelősséget. Nem az én hibám volt.

Ez a cikk több mint 3 éves.

arlington, virginia Donald  Trump a járványkezelési stratégiájáról szóló nyilatkozattal zárta 2020-as elnökválasztási kampányát – írja a Vox. A jelenlegi elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a Covid-19 járvány terjedése az USA-ban és a megbetegedésből származó  több, mint 230 000 haláleset szerinte egyedül Kínának tudható be. Arról beszélt, a „kínai vírus” nehezen leküzdhetőnek bizonyult, ugyanakkor ő hihetetlen munkát végzett a kezelés kifejlesztésével.

Érvelését azzal támasztotta alá, hogy az  előrejelzések 2,2 millió halálesetet jósoltak, ezek szerint tehát kétmillió ember életét mentette meg. „Teljes felelősséget vállalok. Nem az én hibám, hanem Kínáé.” – nyilatkozta. Ugyanakkor a statisztikák alapján populációhoz mérten az USA-ban a negyedik legmagasabb a kornavírusos megbetegedésekből származó halálesetek száma a fejlett országok között.

A nyilatkozat, amelyet feltehetően kárenyhítésnek szánhatott (habár ennek sikere erősen megkérdőjelezhető), azért is lehetett szükséges, mivel az Egyesült Államok állampolgárainak 57,2%-a nem ért egyet Trump járványkezelési stratégiájával, és mindössze 39,8% támogatja. Ugyanakkor a felmérés azt is kimutatta, az egyet nem értők nagyrészt demokraták, a támogatók pedig republikánusok, a választás szempontjából legérdekesebb függetlenek pedig a két véglet közé esnek.

Címlapkép: Wikimedia / Gage Skidmore from Peoria, AZ, United States of America