Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rekordmagas részvétel várható

Ez a cikk több mint 3 éves.

A 2016-os részvételt jelentősen meghaladó, évtizedes távlatban is magas részvételi arány várható az idei elnökválasztáson. Rekordmagas azoknak a száma, akik éltek a korai szavazás lehetőségével, így a november 3-át megelőző időszakban már 99,7 millió amerikai leadta voksát – ez a négy évvel korábbi összes szavazó 72 százaléka.

A majdnem 100 millió korai szavazó közül 35,7 millióan személyesen, 63,9 millióan pedig levélben adták le voksaikat.

Több olyan állam is van, ahol már a korai szavazók száma túlszárnyalja a 2016-os részvételt. Ez a helyzet a második legnépesebb, hagyományosa republikánus, de idén Biden számára is elérhetővé vált államban, Texasban, illetve Washingtonban, Montanában és Hawaiin.

De a választás reggelén is rengeteg billegő állam városi körzeteiből érkeznek hírek hosszú sorokról és magas részvételről. A Donald Trump győzelmi esélye szempontjából létfontosságú Florida államban helyi idő szerint délelőtt 11:24-kor (a korai szavazatokkal együtt) a részvétel már meghaladta a 2016-os napvégi szintet.

A korai voksolás lehetőségével a legkevesebben olyan rurálisabb, magabiztosan jobboldali államokban éltek, mint Alabama és Mississippi, előbbiben a 2016-os részvétel 14, utóbbiban 19 százalékát teszik ki a korai szavazatok.

(via New York Times)