Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem jött össze a várt áttörés, de megőrzi képviselőházi többségét a Demokrata Párt

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár az előrejelzésekkel és a demokraták várakozásaival szemben, egyelőre úgy tűnik, nem sikerült átütő többséget szerezniük az amerikai kormányzás alsóházában, az már szinte biztosnak tűnik, hogy meg tudják tartani a képviselőházi többségüket.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke a választások előtt már úgy nyilatkozott:

„Ma este a Demokrata Ház készen áll arra, hogy megerősítse többségét – a legnagyobb, legsokszínűbb és legdinamikusabb nő vezette Képviselőházi többségét annak történetében.”

A független analitikusok is nagy, 10-15 helyes erősödést jósoltak a kékeknek, azonban erre nem került sor, miután több széket is vesztettek a republikánusokkal szemben, illetve több, megszerezhetőnek vélt helyen is kisebb volt a támogatottságuk a vártnál.

Bár Pelosi simán nyerte kaliforniai körzetét, a floridai Miami-Dade megyében két helyet is fordítottak a republikánusok a 2018-as választások óta. Ezt ugyan a demokraták Észak-Karolinában, szintén két hely megfordításával ellensúlyozni tudták, de Új-Mexikóban és Dél-Karolinában további két helyet vesztettek.

Ahogy az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy az olyan régóta piros államok, mint Texas és Arkansas, ahol kivételes győzelmet reméltek a demokraták, mégsem álltak kötélnek.

A Demokrata Pártnak jelenleg 232, míg a republikánusoknak 197 helye van, 5 szék üresen áll, és egyet a Libertariánus párt birtokol. Trump pártjának 218 helyet kell megszereznie a többséghez, ez egyelőre nagyon valószínűtlen.

A demokratáknak olyan körzetekben sem sikerült nyerniük, mint a texasi Houston és Austin külvárosa, ahol komoly versenyt reméltek. Ugyanígy az ohioi nagyváros,  Cincinnati külterületein sem tudtak győzelmet aratni. Azonban Atlantában még egy komoly teszt előtt áll a kék párt külvárosi szavazatok iránti kampánya, itt az eddigi republikánus képviselő nyugdíjba vonulásával sikerült az új jelölttel szemben előnyre szert tennie a jelöltjüknek, azonban az 1,4%-os vezetés elég csekély.

Sikernek könyvelhetik el párt progresszív „Berniesta” ágának tagjai Alexandria Ocasio-Cortez és három, együtt a „Squad”-nak nevezett társának újraválasztása. A négy fiatal, etnikai kisebbséghez tartozó nő ellen Trump és pártja komoly lejárató hadműveletet folytatott, azonban AOC New Yorkban, Ilhan Omar Minnesotában, Ayanna Pressley Massachusettsben és Rashida Tlaib Michiganban  ismét győzedelmeskedni tudott.

A Squad az elmúlt két évben ambíciózus klíma akciók, a minden amerikainak járó egészségbiztosítás és más progresszív ügyek szószólóivá váltak, miközben rasszista és kirekesztő megszólalásokkal kellett szembenézniük, gyakran magától az elnöktől.

(TheGuardian)