Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Milliók fognak szavazni összeesküvés-elméletekre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Nemrég az USA-ban milliók olvasták és hitték el a „QAnon” elnevezésű összeesküvés-elméletet, mely szerint a demokrata és hollywoodi elit egy földalatti sátánista pedofilhálózat működtetői. Az elmélet a 4chan elnevezésű internetes fórumon indult, ahol egy „Q” nevű felhasználó azt állította magáról, hogy a kormánynak dolgozik és bennfentes információkhoz fér hozzá, ezért tudomása van arról, hogy Trump a háttérben harcol a demokrata emberkereskedők ellen.

„Q”-t nem csak, hogy milliók kezdték el követni, de politikai képviseletre is talált – több republikánus előválasztáson is olyan jelölt nyer, aki nyíltan a QAnon összeesküvés-elmélet híve. Trump maga sem határolta el magát QAnon-tól, de nem is erősítette meg azt. Ugyan utóbbira szüksége se lett volna, mert a QAnon hívei szerint az elnök nem beszélhet nyíltan az állítólagos pedofilhálózatról, ezért sejtelmesen üzen a választóknak.

A Facebook és a Twitter egyébként letiltotta a QAnon tartalmakat a felületéről, de félő, hogy ez csak olaj volt a tűzre.

A QAnon-jelenség kísértetiesen emlékeztet egy korábbi, 2016-os összeesküvés-elméletre, az úgynevezett Pizzagate-re. A „Pizzagate” Hillary Clinton WikiLeaks által kiszivárogtatott levelein alapszik. Az olykor homályosan fogalmazó, furcsa levelekből az internetezők azt olvasták ki, hogy Clintonék egy pedofilhálózatot működtetnek, amelynek központja egy Washington D.C.-beli pizzéria – innen az elmélet neve. Ez az összeesküvés-elmélet is rendkívül népszerű volt és olyannyira elkötelezett követői voltak, hogy a washingtoni pizzériázóban egyszer megjelent egy fegyveres férfi felszabadítani az elrabolt gyerekeket.

Mire viszont elülni látszott a Pizzagate, kipattant az Epstein-botrány. Mint azt tudvalevő, Jeffrey Epsteint pedofíliáért és emberkereskedelemért vették őrizetbe, a börtönben pedig váratlanul meghalt. Epsteinről többszörösen bizonyítottan tudható, hogy republikánus és demokrata „kliensei” is voltak, de az Epstein-ügy egyik koronatanúja az angol András herceg, II. Erzsébet fia ellen is vallott. Bill Clintont és Trumpot egyaránt szóba hozták Epsteinnel, és mindkettejükről bizonyosan tudható, hogy társasági kapcsolatban álltak vele. Epstein halálakor a Twitteren rohamosan terjedt az #EpsteinDidntKillHimself hashtag (Epstein nem ölte meg magát) és a #Pizzagateisreal (a Pizzagate valódi).

Tehát QAnon népszerűsége összefüggésben áll a Pizzagate népszerűségével, és még inkább azzal, hogy az Epstein-ügy elgondolhatóbbá tette ezeket az elrugaszkodottnak tűnő elméletnek. Q republikánus követőit viszont nem zavartatja, hogy Trump Epstein-t letartóztatása előtt „remek fickónak” nevezte.