Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Mi fog történni Floridában?

florida, miami Az amerikai választások örök csatatérállama a déli, 21,5 millió lakossal rendelkező Florida, ahol idén is óriási csata folyik, a részvétel pedig még 2016-hoz képest is az egekbe emelkedett.

A korai becslésektől vissza nem riadó politikai elemzők már figyelik is azokat a floridai megyéket figyelik, ahol az iszonyatosan szoros a verseny.

A Miamit nagy részben magában foglaló Miami-Dade megye és Broward megye azok, amiket a demokraták elsősorban figyelnek, ezenkívül 2016-ban Trump nagyot hajrázott Hillary Clinton ellen Pinellas megyébben is.

Ezeken a területeken a regisztrált demokraták nemcsak a levélszavazatokban szereztek előnyt, de Broward megyében egyelőre jóval többen is mennek el, a megye eddig 76,6%-os részvételt produkált, ami máris 2%-kal több, mint a 2016-os, összesített részvétel, két és fél órával az urnazárás előtt, a regisztrált demokraták előnye az eddig ott szavazottak között 15 százalékpont.

Miami-Dade megye adatait hagyományosan kézzel és nagyon ritkán frissítik, de a helyi idő szerint 14 órás (magyar idő szerint 20 órás) adatok szerint a demokraták és a pártonkívüli (hagyományosan fiatalabb) szavazók is megelőzik számban a republikánusokat.

Emellett az erősen Trump-párti megyékben, mint a Villages nevű nyugdíjasfalut is magában foglaló Sumter megyében, vagy Collier megyében a republikánusok is óriási hajráznak, ezért ők is bizakodhatnak abban, hogy urnazárásig be tudják hozni Biden levélszavazatainak tetemes előnyét.

A 2016-os választást Trump Floridában 0.6%-kal hozta be, ha az akkori szavazati arányok nagyjából ugyanilyenek maradnak, akkor az amatőr politikai elemzők számításai szerint nagyjából 350.000-es regisztrált republikánus előny kellene az államban egy Trump győzelemhez, mivel a felmérések szerint a független/pártonkívüli szavazók többsége Joe Bidenre szavaz majd.

Ehhez képest helyi idő szerint 3 óra 30 perckor a regisztrált republikánusok előnye 173.200 volt, itt tehát még sok Trump-szavazónak kellene a végéig feltűnnie.

Floridában a 2018-as, félidős választásokon egyébként nagy sikert aratott Ron De Santis, Trump-párti kormányzó, aki a Covid-19 járvány ellenére sohasem rendelt el kijárási korlátozást, és nagyobb óvintézkedéseket, ami a rendkívül magas nyugdíjas populáció körében csúnya pusztítást is végzett. Biden kampánycsapata ezért arra számít, hogy hagyományosan erős demokrata megyéik mellett az idős fehér szavazók egy jó részére is lecsaphatnak idén.

Összesen 16.800-an hunytak el a fertőzés következtében.

Címlapkép: Ari Odzer, Twitter