Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meg tudták tartani többségüket a Szenátusban a Republikánusok

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Trump koronavírus kezelésével egyre inkább elégedetlen közvélemény miatt, a Republikánusok egy része vérfürdőre készült a Szenátusban, azonban a választások éjszakája és az azt követő órák egyre kedvezőbb képet mutatnak az amerikai felsőházat hat éve többségben birtokló pártnak, akik minden bizonnyal meg tudják tartani 53-47-es többségüket.

A tegnap esti választások során a Szenátus 100 székéből 35 birtoklásáért is küzdelem folyt.

Eddig biztosan győzni tudtak Joni Ernst, iowai és Lindsay Graham dél-karolinai szenátorok, akik mindketten szenvedélyes Trump szövetségesek, illetve az észak karolinai Thom Tillis. Montana államban Steve Daines komoly küzdelemben verte meg a népszerű demokrata ex-kormányzót, Steve Bullockot.

Alabamában egy helyet el is veszített a demokrata párt, itt a Jeff Sessions 2017-es igazságügyminiszteri kinevezése után üresen maradt helyre bekerülő, demokrata Doug Jonesszal szemben nyert Tommy Tuberville, korábbi edző. Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője is újrázni tudott, ezzel hetedik terminusát kezdheti majd meg.

Az alabamai vereség miatt a demokratáknak most négy helyet kell szerezniük a többség, illetve hármat a helyegyenlőség érdekében, ami csak akkor érne valamit, ha Biden nyeri az elnökválasztást, mivel szavazategyenlőség esetén az alelnök jogosult a döntésre.

A demokraták Coloradoban és Arizonában tudtak további helyeket szerezni. Az előbbiben a republikánus jelölt, Cory Gardner már gratulált is ellenfelének, Johnk Hickenloopernek: „Az ő sikere Colorado sikere!”. Arizonában egy korábbi asztronauta, Mark Kelly tudott a kék színekben helyet szerezni, így az állam generációk óta először küld két demokratát a Szenátusba.

Georgiaban az egyik szenátusi párharc egyelőre eldöntetlenül maradt, mivel túl szorosak az eredmények, az időközi választás pedig egyetlen jelölt többségét sem hozta, így annak megismétlésére kerül majd sor. Az itt kialakult helyzet miatt akár egy hónapot is kell majd várni a biztos szenátusi összetételre.

Az elnökválasztáshoz hasonlóan a Szenátorok létszámát is megváltoztathatja még, az előzetes voksolásokon leadott szavazatok kései beérkezése, akár napokkal, hetekkel elcsúszva adva biztos eredményeket.