Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ma este sem lesz végleges eredmény, de Biden vezet

Ez a cikk több mint 3 éves.

Ahogyan hajnalban, este sem tudunk győztest hirdetni az amerikai elnökválasztáson, ahol még mindig a postai szavazatokat számlálják Nevadában, Arizonában, Michiganben, Georgiában és Észak-Karolinában is.

Joe Biden ma hajszállal, de hivatalosan visszavette Wisconsin államot Trumptól, aki 2016-ban ugyancsak kevéssel hódította azt el a demokratáktól, ezzel ez vált Arizona mellett a második olyan állammá, amit Biden elhódíthat a végső összesítések szerint. Így Biden egyelőre 237 elektori szavazatra számíthat, míg Trump 214-re.

Óriási kérdés, mi fog történni Georgiában Michiganben és Nevadában: mindkét helyen elég kevés szavazattal vezet a demokrata elnökjelölt, és ha az utóbbi két állam megvan, az azt jelenti, hogy Biden eléri a győzelemhez szükséges 270 szavazatot Pennsylvania nélkül is.

Viszont ha bármelyik államot elbukja, akkor szüksége lesz az államra a győzelemhez. Trumpnak ezzel szemben Georgiát, Michigant, Nevadát és Pennsylvaniát egyszerre kell hoznia ahhoz, hogy meglepetést okozhasson. Noha ez teljesen elképzelhető, így Bidennek most jobbak az esélyei.

Nevadában a szavazás jelenleg áll, a hatályos rendelkezések szerint ott csak magyar idő szerint holnap délután 2-kor kezdik újra a számolást. Jelenleg Biden csupán 8000 szavazattal vezet.

A Szenátusért folytatott harcban úgy tűnik, kudarcot vallottak a demokraták a többség megszerzésében. A Képviselőházba na többséghez szükséges 218 hely ugyan minden bizonnyal meglesz a kékeknek, azonban a 2018-as félidős választásokhoz képest itt sem tudtak javítani.

Így folytatódhat a Republikánus Párt kedvenc politikai játéka, amelyet Corey Robin new yorki politikatudós „alkotmányos gonzónak” nevez: a Legfelsőbb Bíróságban, és a Szenátusban – tehát azokon a képviseleti helyeken, ahol nem népességarányos vagy választott a képviselet – a jobboldal könnyedén meg tud akadályozni minden baloldali vagy liberális reformkísérletet, és jó esélye lehet az Obamacare egészségügyi rendszer széttrollkodására is, függetlenül attól, végül ki lesz az elnök.

Maratoni, több mint 24 órás élő közvetítésünk itt zárul, mi pihenni vonulunk, köszönjük az odaadó figyelmet!

…ja és, ha már így itt vagyunk, továbbra is keresünk 89 új, rendszerkritikus embert, a rendszeres támogatási csatlakozásért most szép, kézzel szitázott vászonszatyor is jár!