Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Érdemes lesz odafigyelni Michigan államra

Ez a cikk több mint 3 éves.

Bár a közvélemény-kutatások szerint Biden öt százalékkal fogja nyerni Michigant, az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy ez az állam nagy meglepetéseket tud okozni.

Michigan „billegő állam”, tehát se nem egyértelműen republikánus, se nem egyértelműen demokrata. A közvélemény-kutatások szerint Biden 5%-kal fogja nyerni ezt az államot, de a tapasztalatok alapján ez nem megbízható adat.

A 2016-os demokrata michigani előválasztást Bernie Sanders váratlanul nyerte meg Clintonnal szemben, több mint 20%-kal több szavazatot szerezve, mint amit a közvélemény-kutatások előre jeleztek. Az elnökválasztáson pedig pár százalékos hátrányt behozva nyerte meg Trump a michigani elektorokat. Sanders és Trump michigani sikere szabadkereskedelem ellenességüknek tudható be, mivel az autó- és egyéb gyárak kitelepítése más kontinensekre különös nagy durván sújtotta Michigan államot, az amerikai nehézipar egykori fellegvárát.

Kérdéses viszont, hogy ebből lehet-e bármire következtetni ezen az elnökválasztáson. Idén Trump nem kampányolt a szabadkereskedelem ellen, azt az ígéretét pedig, hogy visszahozza a gyárakat Amerikába, nem tartotta be, tehát elképzelhető, hogy ezúttal a látensen szabadkereskedelem Biden fogja nyerni Michigant.

Michael Moore, szocialista dokumentumfilm-rendező, aki a michigani Flintből származik, viszont pesszimista etekintetben – szerinte nem lehet megbízni a közvélemény-kutatásokban, a michigani dolgozókkal továbbra is rezonál Trump szabadkereskedelem ellenességével. Michael Moore volt egyébként talán az egyetlen híres demokrata, aki megjósolta Trump 2016-os győzelmét.