Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nagy közösségi platformok különleges szabályokkal készülnek a választás éjszakájára

Az elmúlt években a nagy közösségi médiás platformokat és techcégeket rengeteg kritika ért amiatt, hogy hogyan is kezelik a politikailag kiélezett helyzeteket. A mostani elnökválasztási éjszakára ezért speciális szabályokkal készülnek arra, hogy elejét vegyék az álhírek és politikai manipuláció terjedésének.

Az egyik fő kérdés, hogy mit tegyenek akkor, ha valamelyik jelölt győzelmet hirdet anélkül, hogy azt a részleges eredmények megalapoznák. Donald Trump korábban arról beszélt, szeretné, hogy már a választás estéjén kiderüljön a győztes, ám a levélszavazatok nagy száma miatt egyes szoros billegő államban erre nem biztos, hogy sor kerül. A techcégek attól tartanak, hogy Trump vagy republikánus kongresszusi jelöltek túl korán mondják győztesnek magukat, ami végigpörög a platformjaikat és gyanakvást kelt a hivatalos eredményekkel szemben.

A legtöbb platform – így Facebook, a Google kereső, Instagram, TikTok, Apple News – speciális választási dobozt helyez el az oldal tetején urnazárás után, itt a megbízható sajtóforrások eredményeit mutatják, így próbálnak helyes információkat eljuttatni minden felhasználóhoz. A Twitter egyenesen el fogja rejteni azokat a politikusi posztokat, amelyek megalapozatlanul győztest kiáltanak ki.

A Google News és a Youtube ilyen külön információs panellel nem fog jelentkezni a főoldalán, csak a választási témájú kereséseknél.

A másik aggodalom, hogy hamis információk vagy erőszakra történő felhívások terjednek el a platformokon, ez ellen a legtöbben a félrevezető tartalmak megjelölésével küzdenek. A Facebook és a Twitter is lassítani fogja a félretájékoztató vagy erőszakos bejegyzéseket.

(via Washington Post)