Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Augusztus óta miniszter Tuzson Bence, azóta sem szólalt fel a nők elleni erőszakkal szemben 

„Tuzson Bence igazságügyi miniszter augusztusi hivatalba lépése óta még egyszer sem érezte úgy, hogy fel kell szólalnia a nők elleni erőszakkal szemben” – ezzel a felütéssel kezdődik a Patent (Patriarchátust Ellenzők Társasága) Jogvédő Egyesület a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján kelt nyílt levele, amellyel a tárca tétlenségére kívánja felhívni a figyelmet.  és amely egyúttal valódi áldozatvédelemre szólítja fel a kormányt. 

A jogvédők rámutatnak, hogy Tuzson elődje, Varga Judit – aki idén júniusban történt lemondásáig vezette az Igazságügyi Minisztériumot – „legalább tudomást vett” a probléma létezéséről, bár hozzáteszik, ehhez  a 2019-ben történt, nagy felháborodást keltő győri kettős gyermekgyilkosság is kellett.  A Patent szerint ugyanakkor érdemi, az áldozatok helyzetét javító intézkedések az ő regnálása idején sem születtek.

Mint emlékezetes, Varga Judit akkori igazságügyi miniszter 2020-at annak idején az  „áldozatvédelem évének” nyilvánította, ám érezhető, érdemi előrelépés azóta sem történt a nők elleni erőszak felszámolása terén. Ráadásul azóta tudjuk, hogy a pandémiás időszak bezártsága csak súlyosbította a bántalmazásnak kitett nők és gyermekek helyzetét. Varga ugyan létrehozta a családjogi civil munkacsoportot a családon belüli erőszak megfékezése érdekében, a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), a Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT) Egyesület – igen komoly szakmai háttérrel rendelkező – jogvédő egyesületek javaslatait viszont kevéssé vették figyelembe. A kormány azóta sem ratifikálta a nőket védő Isztambuli Egyezményt, sőt, az ellen már törvényt is írt, annak ellenére, hogy idén már az Európai Unió is becikkelyezte azt. Gyakori kritikának számított a Varga-érában az is, hogy az minisztérium intézkedései nem helyeztek elegendő hangsúlyt a szakértők által kulcsfontosságúnak tartott megelőzésre, de olyan is előfordult, hogy éppen a bántalmazók kezébe adtak eszközt egy újabb törvényjavaslattal.

Tuzson szűk féléves regnálásáról a nők elleni erőszak tekintetében annyit tudni, hogy  dr. Répássy Róbert tölti be az Áldozatsegítő Központok szakmai irányításáért felelős államtitkári pozíciót, valamint Tuzson Bence felkérésére október 15-től Király Nóra, Újbuda korábbi fideszes alpolgármestere miniszteri megbízottként segíti az Igazságügyi Minisztérium és az áldozatsegítő központok munkáját.” Király Nórának az új megbízatásában legfőbb feladata az áldozatsegítő központok tevékenységének kommunikálása lesz” – közölte októberben az Igazságügyi Minisztérium. A tárca tájékoztatása szerint kiemelt céljuk, hogy az áldozatsegítő rendszer nyújtotta segítséget és szakértelmet továbbíthassák a bajbajutottaknak.

Tuzson Bence egyébként többször szerepelt már nyilvánosan a nők elleni erőszak megszüntetésének november 25-i világnapja – és a Patent felhívásának megjelenése – óta, ám többek között a SZON.hu-nak adott interjújában, sem a nemzeti konzultáció apropóján tartott hétfői dunakeszi lakossági fórumon nem esett szó – az MTI beszámolója alapján – a nők elleni erőszakról. A miniszter kedden a parlamentben szólalt fel a szuverenitásvédelmi törvény vitája előtt, értelemszerűen ugyancsak nem érintve a nőjogi szervezet által feszegetett kérdést. 

A Patent nyílt levele felidézi: hazánkban minden héten megöl egy nőt a (volt) partnere, jelenleg pedig több mint 220 ezer nő él bántalmazó kapcsolatban, valamint nincs olyan nő ma Magyarországon, aki ellen ne követték volna el élete során a nők elleni erőszak valamely formáját. „A közvéleményt hétről hétre sokkolják a nők ellen elkövetett brutális erőszak-cselekmények. Gondoljunk a puszta kézzel megvakított Gabriellára, az álmukban baltával kivégzett aszódi lányokra, a félholtra vert, majd becsületsértésért beperelt Orosz Bernadettre, vagy az Angyalföldön meggyilkolt 27 éves Petrára” – emlékezteti a minisztert a Patent. A szervezet felszólítja Tuzson Bencét, hogy ”tétlenség és halogatás helyett kezdjen érdemi munkába, álljon végre az áldozatok mellé és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy az nők és gyerekek is biztonságban élhessenek az úgynevezett >>családbarát<< Magyarországon”. 

Az ellenzéki pártok egyébként szombaton többféleképpen szólaltak fel a nőket érő erőszak ellen. 

A DK fővárosi kerületi vezetői – Kiss László, a III. kerület polgármestere, Szücs Balázs, Erzsébetváros alpolgármestere, Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere, László Imre, Újbuda polgármestere, valamint Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere – például videóban ismertették, hogy kerületeikben milyen eszközökkel segítik a családon belüli erőszak áldozatait.

 


A Momentum politikusai a Karmelita kolostor előtt szombaton tartottak demonstrációt. Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője azt követelte a kormánytól, hogy szigorítsa a távoltartási szabályozást és indítson kampányt, amely erre a súlyos problémára hívja fel a figyelmet. Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, Orosz Anna és Sebők Éva, a Momentum országgyűlési képviselői is felszólaltak a megemlékezésen, és közölték, hogy két országgyűlési határozati javaslatot is benyújtottak a parlamentnek a nők védelméért. Mint elmondták, a határozati javaslatokban azt kérik az Országgyűléstől, hogy szólítsa fel a kormányt, lépjen fel határozottan és hatékonyan a jellemzően vagy kizárólagosan nőket érintő erőszakformák ellen, emellett felhívják a figyelmet a kényszerláthatás kiemelten problémás gyakorlatára is. Az eseményen a résztvevők két molinót is kihelyzetek a Karmelita kolostor előtt található kordonra, amelyekkel a nők elleni erőszak megszüntetésének fontosságára és a kormány tétlenségre hívták fel a figyelmet.


Utóbbi akcióra reagált egyébként a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) is – ezzel megszületett a magyar kormány egyetlen, a témában írt közleménye.  A kormány szerint „azok demonstrálnak ma a Karmelita előtt, akik Brüsszelben mindent megszavaznak azért, hogy elárasszák migránsokkal Európát”. Hangsúlyozták: a nők elleni erőszak Brüsszel és a baloldal bevándorláspárti politikája miatt nő Európa számos országában. „Ha a Gyurcsány vezette baloldalon múlna, már Magyarországon is tömegesen itt lennének a migránsok és a magyar nők már nem lennének biztonságban Budapest utcáin és tömegközlekedési eszközein” – fogalmazott a KTK. 

A Patent nyílt levelét cikkünk megjelenéséig 786-an írták alá. A nőjogi szervezet közlése szerint felhívásukhoz december 10-ig, a 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen kampány végén az emberi jogok világnapján kívánják átadni Tuzson Bencének.

Az idei 16 akciónap programjai ezen a weboldalon találhatók meg. Idén tartják meg az akciónapok keretén belül december 4. és 10. között a Csak ezt az 1et kértem Feminista Fesztivált is az Aurórában.

A Mérce úgy gondolja, hogy a sajtónak is szerepet kell vállalnia a nemi alapú erőszak megelőzésében, és az áldozatok védelmében, ahhoz, hogy rendszerszintű változást érjünk el e téren. A témában publikált sorozataink cikkeit itt találod, itt pedig azt az oldalunkat, ahol családtagjaik, illetve közeli hozzátartozóik által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor