Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Előbb áll bíróság elé az ellene indított személyiségi jogi perben Orosz Bernadett, mint bántalmazója

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az év elején számoltunk be róla: ötmillió forintra perli Orosz Bernadettet bántalmazója, mivel véleménye szerint a nő megsértette jó hírnevét azzal, hogy megnevezte őt, amikor a nyilvánossághoz fordult történetével.

Bernadettet tavaly novemberben verte felismerhetetlenre volt barátja, aki ellen bár eljárás indult, továbbra is szabadlábon van. A nő Varga Judit igazságügyi miniszterhez fordult levélben, rendőri védelmet kérve, a minisztérium azonban ehelyett csak pszichológiai és jogi segítségnyújtást ajánlott fel neki. Hosszas harc után végül legalább azt sikerült elérnie, hogy távoltartási végzést adjanak ki a férfival szemben.

„Nem érzelmi segítségre és pszichológusra, valamint jogi tanácsadásra van szükségem, hanem arra, hogy az illetékes rendőrhatóság az ellenem elkövetett bűncselekményt azonnal és megfelelő súlyú bűncselekményként minősítse”

– reagált Orosz a felajánlásra. A nő azóta több levélben is igyekezett saját esetén keresztül felhívni a döntéshozók figyelmét a magyarországi áldozatvédelem súlyos, rendszerszintű problémáira.

Ügyében még mindig zajlik a nyomozás, a bántalmazó ellen súlyos testi sértés miatt indított büntetőeljárás bírósági szakasza 8 hónapja várat magára. A férfi által indított személyiségi jogi per viszont megkezdődik augusztusban, vagyis Bernadettet előbb állítják bíróság elé, mint bántalmazóját

– tudta meg a Blikk.

„Augusztus 26-án kell számot adnom arról, hogy miért tettem ki a fényképeket és hozzá a történetemet a közösségi oldalamra. Bevallom, ma sem tennék másképpen, hiszen meggyőződésem, a nyilvánosság ereje védett meg a következő veréstől. Természetesen állok elébe a pernek, én minden kérdésre őszintén tudok válaszolni. Ha csak egy nő életét megmentette a posztom, megérte”

– mondta a lapnak Bernadett.

A nőjogi Patent Egyesület Facebook-oldalán azt írja a hírre reagálva,

„Orosz Bernadett esete nem egyedi: a Patent Egyesületnél gyakran tapasztaljuk, hogy a családon belüli és párkapcsolati erőszakkal kapcsolatos büntető ügyek gyakran évekig húzódnak, s ez idő alatt nemcsak a felelősségre vonás húzódik, de a sértettek hatékony védelme sem biztosított. Mindeközben az elkövetők által előszeretettel indított rágalmazási és kártérítési perek sokkal gyorsabban zajlanak – ráadásul gyakran zárulnak a bántalmazóknak kedvező ítélettel.”