Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jó hírneve megsértése miatt perli Orosz Bernadettet az őt felismerhetetlenre verő férfi

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orosz Bernadettet ötmillió forintra perelte bántalmazója, mivel véleménye szerint a nő megsértette jó hírnevét azzal, hogy megnevezte őt.

A Nem tehetsz róla, tehetsz ellene Facebook oldal szerint Orosz ügyvédje, Gál András úgy nyilatkozott az ügyben, hogy

„Ezt ahhoz tartom hasonlatosnak, amikor százmilliós kártérítést és egymilliárd forintos bírság kiszabását kérte a tiszavasvári tanár megölésének egyik olaszliszkai gyanúsítottja, amiért a hatóságok és a média a lincselés szót használta az esetre.”

Gurmai Zita, az MSZP képviselője pedig Polt Péter legfőbb ügyészt kérdezte annak kapcsán, miért nem kapott nyomkövetős lábperecet K. István nyugalmazott katonatiszt, aki Oroszt többször egymás után félholtra verte – írja a 24.hu.

„Az ügyben eljáró ügyészség szerint a kényszerintézkedés elrendelésének indítványozásakor rendelkezésre álló adatok nem tették indokolttá a távoltartás technikai eszközzel történő ellenőrzését”

– válaszolta Polt. Egyébként Gurmai azt is megkérdezte, mi indokolja a letartóztatás, nyomkövető és távolságtartás mellőzését nők ellen erőszakot elkövető férfiak esetében – írja a 24.hu.

Polt leveléből – vélhetően erre válaszként – az is kiderül, hogy 2014 és 2018 között 1271 alkalommal foganatosítottak kényszerintézkedést olyan esetben, mikor egy férfi nőt bántalmazott párkapcsolati vagy családi erőszak formájában – habár Orosz esetéhez ennek vajmi kevés köze, tekintve hogy az 2019-ben történt, és nem történtek érdemi lépések, miután a hatóságokhoz fordult. Ez évente átlagosan valamivel több, mint 250 esetet jelent, ami valójában nem számít különösebben jó aránynak annak fényében, hogy évente több, mint 2500 ilyen eset történik – még akkor sem, ha azoknak mondjuk harmadában-felében lenne indokolt ilyen intézkedést foganatosítani.

Az MSZP válaszában kifejtette,

„Nehéz eldönteni, hogy a levelet aláíró legfőbb ügyész tényleg ennyire nem veszi komolyan a történteket vagy egyszerűen csak nem látta a bűncselekmény sértettjéről készült fényképeket. Mert azt még csak feltételezni sem merjük egyetlen jóérzésű emberről sem, hogy az eset ismeretében ne látná indokoltnak az áldozat maximális védelmét.”

Orosz Bernadettet többször is súlyosan bántalmazta barátja, ahogy arról a fenti Facebook-bejegyzésbe ágyazott képen is meggyőződhet, aki szeretne. Ennek ellenére, mikor a nő a nyilvánosság után Varga Judit igazságügyi miniszterhez fordult, érdemi segítségnyújtás helyett pszichológiai segítséget ajánlottak fel neki, amit Orosz nem tart megfelelőnek, tekintve hogy nem akadályozza meg volt barátját az ismételt bántalmazásban.

Ezután Orosz megpróbált Polt Péterhez fordulni, azonban a legfőbb ügyésztől sem kapott értelmezhető választ, habár a mai levelet is tekinthetjük annak, még ha nem is a sértettel, hanem az ügyben eljáró országgyűlési képviselővel kommunikált, miután az ő levelét nem hagyhatja figyelmen kívül.

Varga Judit ugyan év elején bejelentette, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz Magyarországon, ez azonban egyelőre nem érezteti hatását, és ahogy a jelenlegi esetben is láthatjuk, a rendszer nem tud megfelelő válaszokat adni a problémákra, miközben a nemi egyenlőtlenségek felszámolására sem sok minden történik, pedig a kapcsolati és nők elleni erőszak csökkentésének az lenne hatékony módja.

Amíg pedig a kormány nem ratifikálja az isztambuli egyezményt, addig nem lehet komolyan venni, hogy érdemi lépéseket tenne az ügyben.

Orosz Bernadettel és ügyvédjével a Mérce beszélgetett januárban, a műsor az alább nézhető:

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Mérce