Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„A bántalmazók jobb helyzetben vannak ma Magyarországon, mint az áldozatok”

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orosz Bernadett neve a tavalyi év végén azzal vált ismertté, hogy volt barátja annyira megverte, hogy az arca szinte felismerhetetlenné vált. A miskolci nő azonnal a nyilvánossághoz fordult az ügyével, és azóta is fáradhatatlanul küzd a saját és gyermekei biztonságáért. Bernadett Varga Judit igazságügyi miniszternek és Polt Péter főügyésznek is levelet írt, melyben rendőri védelmet kért a továbbra is szabadlábon lévő volt élettársa ellen, ám csak pszichológiai és jogi segítséget ajánlottak fel neki.

Bernadett története sajnos csak abban egyedülálló, hogy ekkora nyilvánosságot kapott: ma Magyarországon minden ötödik nő nemi erőszak áldozatául esik az élete során, és szintén minden ötödik nő él, vagy élt olyan kapcsolatban, ahol partnere rendszeresen fizikailag bántalmazta. Eközben az elkövetőknek közel 99%-a büntetlen marad.

Ezek nem egyéni tragédiák, hanem az egész társadalom problémája. Éppen ezért ahhoz, hogy kevesebb ilyen eset legyen, együtt és minél többen kell felemelnünk a hangunkat és kiállnunk minden áldozat jogaiért!

Bernadettel és ügyvédjével, Gál Andrással készítettünk interjút.

A videóban felhasznált adatok forrása: https://nokjoga.hu/alapinformaciok/statisztikak

A felhasznált videók forrása: pixabay.com, videvo.net

Felhasznált kép forrása: Renner Erika a Kúria múlt heti döntése után. MTI/Mohai Balázs

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

NE MARADJ LE AZ ÚJ VIDEÓINKRÓL! IRATKOZZ FEL A LENTI GOMBON, VAGY  A LINKEN, A FELIRATKOZÁS GOMBRA KATTINTVA A YOUTUBE CSATORNÁNKRA!