Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megszúrta és megvakította volt barátnőjét egy férfi Kemecsén, a sajtó egy része mégis szerelmesként emlegeti a bántalmazót

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hajtóvadászatot indított a Nyíregyházi Rendőrkapitányság Kemecsei Rendőrőrse Gyöngyösi Attila hencidai lakos ellen, miután a férfi 2022. február 5-én este kemecsei lakóhelyén felkereste volt barátnőjét, és a lakóház udvarán olyan súlyosan bántalmazta, hogy a 22 éves nő maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szenvedett. A férfi a bűncselekmény elkövetése után ismeretlen helyre távozott, és azóta is szökésben van – írja a Police.hu.

Az esetről több híradás is megjelent, melyek szerint a férfi mindkét szemére megvakította, megverte és többször megszúrta, majd az árokparton magára hagyta a magatehetetlen nőt Kemecsén.

A Borsnak nyilatkozott a nő testvére, akinek elmondása szerint nem ez volt az első ilyen bántalmazás: a férfi tavaly elrabolta és napokig fogva tartotta a nőt, korábban pedig megverte, aminek következtében eltört az arccsontja és a bordája.

A nőnek akkor sikerült megszöknie, és feljelentést is tett, amit aztán a bántalmazója fenyegetése miatt visszavont, attól félt ugyanis, hogy családtagjait is bántani fogja. Vagyis a mostani tragédia azok után történt meg, hogy a hatóságnak korábban már tudomása volt a nőt ért bántalmazásokról, mégse sikerült biztosítani, hogy ne fordulhasson elő újra.

A Blikk azt írja, a nőnek van egy 4 éves gyereke, akit két hete nem vitt óvodába, mert volt barátja folyamatosan a házuk körül tartózkodott, és féltek tőle.

A nőt a szombati bántalmazás után kórházba szállították és többször megműtötték, de a látását nem sikerült megmenteni.

Aki szeret, az nem bántalmaz

A tragikus kemecsei bántalmazásról egyes hírportálok ezúttal is véres részletekbe menően és káros szóhasználattal számoltak be.

„Kegyetlenül megkínozta volt szerelmét egy férfi Kemecsén, aki ellen a rendőrség hajtóvadászatot indított.”

„Gyöngyösi Attila az eddig ismert adatok szerint békülni szeretett volna Gabriellával, de a 22 éves lány végül nemet mondott neki. A széles körben Gengszternek hívott szerelmes ezután leteperte a földre Gabriellát, megverte, többször megszúrta, majd mindkét szemét brutális módon kitépte.”

„Megcsókolta, majd felfoghatatlan kegyetlenséggel megcsonkította szerelmét egy férfi Kemecsén”

– olvasható a Bors,a Blikk és az Origo cikkében, de többek közt például a TV2 Tények című műsorában is elhangzott a következő mondat:

„Két éve decemberben a férfi csaknem agyonverte szerelmét.”

Az alábbi mondatokban keveredik a bulvársajtó szenzációhajhászása és a bántalmazó szerelmesként, szerelmét féltőként, a szakítást elfogadni képtelenként való beállítása, azt sugallva, hogy a bántalmazó is csak egy ember, aki szerette az áldozatát, érzelmeitől vezérelve cselekedett úgy, ahogy.

Így eshet meg, hogy a szerelem a mai napig egy mondatban szerepelhet az agyonveréssel, a brutális szemkitépéssel és a megkínzással. Az ilyen cikkek kapcsán nem lehet elégszer elismételni: a nők elleni erőszak olyan rendszerszintű probléma, ami a nők társadalmi alárendeltségéből ered, és amit soha nem „szerelemféltés” vált ki, hanem a férfipartner  tulajdonlási és birtoklási vágya a nő felett.

Nem mentegethető a bántalmazó azzal, hogy ő szerelmes: aki szeret, az nem bántalmaz és nem gyilkol meg. A sajtó felelősségvállalása ennek hangsúlyozásában elengedhetetlen volna.

Nem egyedi eset

Ma Magyarországon rendszeresen bántalmaznak és gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik. Alig több mint egy hónap telt el az évből, de már két gyilkosságról és számos nőket ért bántalmazásról adtunk hírt a Mércén. A közkeletű adat szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan, a bántalmazás pedig érdemi áldozatvédelem és a megelőzés elősegítésének hiányában sok esetben nem is kerül a hatóság és a társadalom látóterébe

A családon belüli és párkapcsolati erőszak jelentős többségét férfiak követik el nőkkel szemben, aminek rendszerszintű okai vannak. Ezek az esetek nem egyedülálló tragédiák, hanem annak a rendszernek a káros szüleményei, amelyben még mindig az az elfogadott, hogy a nő nem egyenrangú fél egy párkapcsolatban vagy családban.

Bár 2020-at az áldozatvédelem évének nevezte ki Varga Judit igazságügyi miniszter, ennek érdemleges hatása még 2021-ben sem volt érezhető, sőt: a pandémiával járó bezártság és kiszolgáltatottság tovább súlyosbította a bántalmazott nők és gyermekek helyzetét, ami ellen a kormány nem lépett fel. Bár a miniszter létrehozta a családjogi civil munkacsoportot is a családon belüli erőszak megfékezése érdekében, az igen komoly szakmai háttérrel rendelkező Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE) és a Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT) javaslatait eddig nem vették figyelembe, ahogy az Isztambuli Egyezmény sem került ratifikálásra.

A nők elleni erőszak megszüntetése érdekében tavaly figyelemfelhívó kampányt indított a választások felvezetéseként a NANE, a PATENT Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség. A három szervezet az EU Alapjogi Ügynökségének reprezentatív kutatására hivatkozva rámutatott, hogy

Magyarországon több mint 1 millió 124 ezer nő ellen követtek el 15 éves kora óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot.

Az országban jelenleg is több mint 223 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben partnere fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazza.

Azért, hogy ne maradjon láthatatlan ez a rendszerszintű probléma, folyamatosan frissülő aloldalunkon dokumentáljuk a sajtóban nyilvánosságra kerülő, nők és gyermekek elleni erőszak halálos eseteit.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: Mérce