Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fogva tartotta és megerőszakolta terhes volt barátnőjét egy miskolci férfi

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Miskolci Rendőrkapitányság eljárást folytat egy 23 éves helyi férfival szemben szexuális erőszak és személyi szabadság megsértése bűntett megalapozott gyanúja miatt – írja a police.hu.

A férfi január 2-án találkozott volt barátnőjével, akivel újból kapcsolatot akart kialakítani. A terhes nő ebbe nem egyezett bele, ezért a férfi erőszakkal a lakására vitte.

Az elkövető az ingatlanában több alkalommal bántalmazta és megerőszakolta a nőt, ezek után pedig bezárta, és fogva tartotta egészen január 14-ig, amikor sikerült az áldozatnak megszöknie. A férfit azóta őrizetbe vették.

Épp csak két napos hír, hogy Kaposváron egy férfi felkereste egykori párjának védett otthonát, hogy elrabolhassa a nőt és a kislányát. A férfi ezután szexuálisan is bántalmazta a nőt. A Kaposvári Járási Főügyészség vádat emelt a kaposvári férfival szemben.

Néhány további hasonló hír az elmúlt időszakból, a teljesség igénye nélkül:

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön szilveszter éjjelén egy férfi megfojtotta a feleségét, majd megpróbált önkezével véget vetni az életének. December 30-án  egy 22 éves jászladányi férfi veszekedés után késsel meggyilkolta a 19 éves feleségét. Január elején a Nógrád megyei Drégelypalánkon egy nőt késsel életveszélyesen megsebesített férje. (Az eseteket a Mérce  A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalán gyűjti, éves bontásban.)

Az ilyen esetekről szóló hírek gyakorisága jól szemlélteti  a nők elleni erőszak rendszerszintű problémáját. A bántalmazó kapcsolatokban a férfi a szakítás után gyakran folyamodik erőszakhoz, mert jogosultnak érzi magát a nővel való kapcsolatra.

Ennek a társadalmi problémának a kezelésére társadalmi megoldásra lenne szükség. Egy ilyen megoldás lehetne a nők elleni erőszak áldozatainak megvédésére hivatott Isztambuli Egyezmény ratifikálása.

Az Isztambuli Egyezmény egy nők elleni erőszak ellen fellépő nemzetközi egyezmény, amely a közintézmények megreformálásával és új jogi formákkal lépne fel a családon belüli erőszak áldozataiért. Bár a kormány aláírta az egyezményt, tavaly tavasszal leszavazta annak ratifikálását, mondván, az egyezmény a menekült (!) nők jogait is védi, és mert tartalmazza a kormány által elítélendőnek tartott „társadalmi nem” kifejezést. A „társadalmi nem” kifejezés azonban épp azért találó, mert szemlélteti, hogy a bántalmazó férfiak nem biológiai, hanem társadalmi okokból fordulnak nőtársaik ellen, és hogy a nők elleni erőszak problémája rendszerszintű.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: Mécsesek égnek a Néma Tanúk felvonulásán a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, 2018 (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)