Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Életveszélyesen megsebesített egy drégelypalánki nőt a férje

Ez a cikk több mint 2 éves.

Késsel életveszélyesen megsebesített férje egy drégelypalánki nőt január másodikán délelőtt, írja a Rendőrség közleménye alapján a Népszava. A lap szerint a Nógrád megyei rendőrök emberölés kísérlete miatt nyomoznak, az elkövetőt a rendőrök kórházba szállították miután elfogták, ugyanis magát is megsebesítette.

Magyarországon a becslések szerint minden héten egy nő életét követeli a családon belüli erőszak.

Noha a január másodikai drégelypalánki áldozat nem halt bele sérüléseibe, férje tette könnyen torkollhatott volna tragédiába – hisz ahogy a rendőrség közleményéből is kiderül, a hatóság szerint emberölési kísérlet történt.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a szilveszter környéki időszakban is több nő vált a nők elleni erőszak áldozatává. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön szilveszter éjjelén egy férfi megfojtotta a feleségét, majd megpróbált önkezével véget vetni az életének. A mentőszolgálat munkatársai a helyszínen megállapították, hogy a fiatal nő életét vesztette, férjét kórházba vitték.

December 30-án pedig egy 22 éves jászladányi férfi veszekedés után késsel meggyilkolta a 19 éves feleségét. A bejelentést egy délutáni órákban hazaérkező családtag tette, miután holtan találta a fiatal nőt, a család két fiatal gyermeke maradt édesanya nélkül.

A tavalyi évben számos szomorú esetről voltunk kénytelenek beszámolni, mikor férfiak követtek el erőszakot nők és gyerekek ellen. Az eseteket A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalunkon gyűjtjük össze, éves bontásban.

Fontos leszögezni, hogy a nők ellen elkövetett erőszak elsősorban a patriarchátus következménye, ami miatt a férfiak gyakran feljogosítva érzik magukat, hogy hatalmat gyakoroljanak a nő felett. Ez pedig – ahogy a szomorú valóság mutatja – akár fizikai bántalmazásig is fajulhat.

Újévi beszédében Ferenc pápa is kitért a nők elleni rendszerszintű erőszakra, mint globálisan jellemző problémára: az egyházfő ismét felszólított a nők elleni erőszak felszámolására.

„Amíg az anyák életet adnak, és a nők őrzik a világot, addig mindannyian dolgozzunk az anyák támogatásán és a nők védelmezésén! Mennyi erőszak van a nők ellen! Ennek véget kell vetni! Egy nő bántalmazása Isten gyalázása, aki egy nőtől vette fel az emberséget, nem egy angyaltól, nem, közvetlenül egy nőtől! Ahogyan egy nőtől, a nő Egyháztól veszi fel gyermekei emberségét”

– fogalmazott a pápa.

Ferenc pápa az utóbbi időben több alkalommal is felszólalt a családon belüli erőszak megfékezéséért.  A múlt hónapban egy olasz televíziós műsorban azt mondta egy nőnek, akit megvert a volt férje , hogy a nők ellen erőszakot elkövető férfiak tettei „megalázóak” és „már-már sátánaiak”, mert általuk kihasználnak egy olyan személyt, aki nem tudja megvédeni magát. A Szentatya 2020. évi újévi üzenetében is úgy fogalmazott, a nők ellen elkövetett erőszak az „istenkáromláshoz hasonló”.

A nők elleni erőszak megszüntetése érdekében tavaly figyelemfelhívó kampányt indított a választások felvezetésekként a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), a Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT) Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség. A három szervezet az EU Alapjogi Ügynökségének reprezentatív kutatására hivatkozva rámutat, hogy

Magyarországon több mint 1 millió 124 ezer nő ellen követtek el 15 éves kora óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot.

Az országban jelenleg is több mint 223 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben partnere fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazza.

Varga Judit igazságügyi miniszter 2019-ben azután hozta létre a családjogi civil munkacsoportot és nevezte ki 2020-at az áldozatvédelem évének, hogy egy férfi megölte a láthatáson nála tartózkodó 13 éves nevelt lányát és 10 éves fiát. Eddigi eredményei azonban vitatottak, és hatékonysága is kérdéses – tavaly ősszel Dunakeszin gyilkolta meg családját egy férfi, aki ellen felesége távoltartási végzést szeretett volna kérni.

A két – igen komoly szakmai háttérrel rendelkező – jogvédő szervezet javaslatait pedig eddig nemigen vették figyelembe. Októberben például az igazságügyi miniszter törvényjavaslata szerint a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelheti a bíróság a gyerek közös felügyeletét a válásnál. Az érdekvédő szervezetek akkor arra figyelmeztettek, hogy az igazságügyi miniszter javaslata több jogot ad a bántalmazók kezébe.

A Patent Egyesület felhívta a figyelmet, hogy az ilyen esetek nem esetlegesek és véletlenszerűek: a hozzátartozó sérelmére elkövetett emberöléseket általában évekig tartó bántalmazó magatartás előzi meg, így az erőszakos viselkedés felismerésével, a kockázatok felmérésével és a megfelelő fellépéssel a gyilkosságok megelőzhetők lennének.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: Mérce