Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ismét a nők elleni erőszak felszámolására szólított fel Ferenc pápa

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az édesanyák és a nők tiszteletét és védelmét szorgalmazta, valamint felszólított a nők elleni erőszak felszámolására január 1-én délelőtt, Isten anyjának főünnepén, a béke világnapján tartott ünnepélyes miséjén Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában.

A Szentatya a nők, különösen az édesanyák béketeremtő szerepét hangsúlyozta a pandémia, valamint társadalmi és politikai konfliktusok uralta világban.

„Amíg az anyák életet adnak, és a nők őrzik a világot, addig mindannyian dolgozzunk az anyák támogatásán és a nők védelmezésén! Mennyi erőszak van a nők ellen! Ennek véget kell vetni! Egy nő bántalmazása Isten gyalázása, aki egy nőtől vette fel az emberséget, nem egy angyaltól, nem, közvetlenül egy nőtől! Ahogyan egy nőtől, a nő Egyháztól veszi fel gyermekei emberségét”

– fogalmazott a pápa.

Ferenc pápa úgy vélte, Szűz Mária befogadó, feszültségeket legyőző, szívben és lélekben kitartó magatartása a mindenkori édesanyákat példázza, akik gyermeküket felkarolják, támogatják nehézségben és betegségben, segítik az akadályok és konfliktusok megoldásában, és képesek békét sugározni.

„Az anyák képesek őrizni és egyben tartani az élet szálait. Szükség van olyan emberekre, akik közösségi szálakat tudnak szőni a megosztottság szögesdrótjaival szemben és erre az anyák képesek” – jelentette ki Ferenc pápa.  

  Megjegyezte, a nőknek ezt a szerepét az egyházon belül is biztosítani kell.

„A karjában gyermekét tartó Máriára tekintve azokra a fiatal anyákra és gyerekeikre gondolok, akik háborúk és éhínség elől menekülnek vagy menekülttáborokban várakoznak” –  mondta a katolikus egyházfő, majd hozzátette: ” A világ változik, és mindannyiunk élete csak akkor fordul jobbra, ha a többiek rendelkezésére állunk nem várva meg, hogy ők tegyék ugyanazt. Ha a testvériség mesterembereivé válunk, újraszőhetjük a világnak a háborúk és erőszak tépdeste szálait”.  

Ferenc pápa azt mondta: ahhoz, hogy békét teremtsünk, „fel kell tűrni az ingujjunkat” a munkához. Ferenc pápa a tartós béke eszközei között a generációk közötti párbeszédet, a tanítás és a nevelés jelentőségét, valamint a munkahelyteremtést jelölte meg.

Ferenc pápa az utóbbi időben több alkalommal is felszólalt a családon belüli erőszak megfékezéséért.  A múlt hónapban egy olasz televíziós műsorban azt mondta egy nőnek, akit megvert a volt férje , hogy a nők ellen erőszakot elkövető férfiak tettei „megalázóak” és „már-már sátánaiak”, mert általuk kihasználnak egy olyan személyt, aki nem tudja megvédeni magát. A Szentatya 2020. évi újévi üzenetében is úgy fogalmazott, a nők ellen elkövetett erőszak az „istenkáromláshoz hasonló”. 

Ferenc pápa teljes homíliájának fordítása a magyarkurir.hu-n olvasható.

(Magyar Kurír, MTI, The Guardian, BBC)

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán