Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Távoltartást akart kérni a volt férje által meggyilkolt nő, a sikerpropaganda helyett Varga Juditnak az ilyen esetekkel kellene foglalkoznia jogvédők szerint

Ez a cikk több mint 2 éves.

Múlt héten fordult ügyvédhez az a 40 éves nő, akit vasárnap este meggyilkolt volt férje Dunakeszin, hogy megtudja, milyen jogi lehetőségei vannak az 54 éves férfi távoltartását illetően – tudta meg az RTL Klub híradója. Arra azonban már nem volt lehetősége, hogy beadja az ehhez szükséges kérelmet a hatóságnak, a férfi engedéllyel tartott fegyverével megölte a nőt, annak édesanyját és gyermekét, majd magával is végzett.

A nő azután döntött a távoltartási végzés kérelmezése mellett, hogy a férfi folyamatosan zaklatta és fenyegette őt, azután is, hogy épp emiatt édesanyjához költözött közös gyerekükkel. Az RTL-nek nyilatkozó kriminológus szerint a férfi gondolt már a gyilkosságra korábban, a Blikknek és Borsnak nyilatkozó barátok szerint pedig beszélt is arról, hogy meg fogja ölni a nőt és a gyerekét, azonban nem vették komolyan.

Mint arra a Patent Egyesület felhívta a figyelmet, az ilyen esetek nem esetlegesek és véletlenszerűek: a hozzátartozó sérelmére elkövetett emberöléseket általában évekig tartó bántalmazó magatartás előzi meg, így az erőszakos viselkedés felismerésével, a kockázatok felmérésével, és a megfelelő fellépéssel a gyilkosságok megelőzhetők lennének. A dunakeszi esetben ezek a lépések a nőjogi szervezet szerint egész biztos nem történtek meg, hisz a sajtóhírek szerint a gyerek láthatáson volt az apjánál, vagyis a férfinek kapcsolattartási joga volt.

A szervezet úgy tapasztalja, az erőszak-hátteret azonban a szülői felügyeletre és a kapcsolattartásra vonatkozó bírósági, hatósági eljárások során ritkán veszik figyelembe.

„A gyermekelhelyezési, kapcsolattartási eljárások keretében minden esetben meg kellene vizsgálni, hogy az előzmények közt megtalálható-e az erőszak bármely formája, és amennyiben ez felmerül, fel kell deríteni és komolyan kell venni a döntések meghozatalakor. A kapcsolattartás szabályozása során figyelembe kell venni azt is, ha az apa a gyerekkel nem, azonban gyermeke anyjával szemben tanúsított a múltban erőszakot. A valóságot eltagadó, elnemtelenítő hozzáállással és az erőszak-háttér félresöprésével a hatóságok tevékenyen hozzájárulnak ahhoz, hogy hétről-hétre újabb nők és gyerekek váljanak néma tanúkká” – fogalmaz a szervezet.

A Patent és a NENE Egyesület szakértői kedden egybehangzóan azt mondták a Mércének: az Isztambuli Egyezmény ratifikálásával csökkenthető lenne a dunakeszi gyilkossághoz hasonló esetek száma.

Szintén rendszerszintű probléma, hogy a rendőrség sok esetben csak akkor intézkedik, ha „már vér folyik”, és távoltartási végzést sem egyszerű szerezni, ahhoz dokumentáltan fizikai erőszaknak kell történnie.

A sajtóban megjelent cikkek némelyike úgy fogalmaz, „szerelemféltésből” követte el a férfi a gyilkosságot, szerelmes volt korábbi párjába, nem volt képes elengedni őt, és feldolgozni, hogy a nőnek új kapcsolata van. Nem lehet azonban elégszer hangsúlyozni: egy gyilkosságra nincs mentség, szerelemből pedig senki nem öl. A nők és férfiak közötti alá- fölérendeltségi viszony miatt és a nők feletti tulajdonlási, kontrollálási vágyból annál inkább. A nők elleni erőszak olyan rendszerszintű probléma, ami a nők társadalmi alárendeltségéből ered, és amit soha nem „szerelemféltés” vált ki.

Varga Judit igazságügyi miniszter 2019-ben azután hozta létre a családjogi civil munkacsoportot és nevezte ki 2020-at az áldozatvédelem évének, hogy egy férfi megölte a láthatáson nála tartózkodó 13 éves nevelt lányát és 10 éves fiát. A Patent a megelőzés fontosságára emlékeztet: a győri gyilkosság óta majdnem két év telt el, ez idő alatt közel száz nőt ölt meg a partnere, volt partnere.
„Az igazságügyi miniszter rendszeresen elbüszkélkedik a nyilvánosság előtt a családjogi munkacsoportokban zajló munkával, a sorra nyíló áldozatsegítő központokkal és a fantasztikus eredményeivel. A sikerpropaganda azonban nem fogja megvédeni azt a több százezer nőt, aki ma terrorban él Magyarországon, ahogy nem védte meg most vasárnap a nagymamát, az anyát és a gyerekét sem”
– fogalmaz a szervezet.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: Mécsesek égnek a Néma Tanúk felvonulásán a Parlament előtti Kossuth Lajos téren, 2018 (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)