Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb fiatal nő életét oltotta ki férje, ezúttal Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Ez a cikk több mint 2 éves.

December 30-án egy 22 éves jászladányi férfi veszekedés után késsel meggyilkolta a 19 éves feleségét – adta hírül a Police.hu.

A bejelentést egy délutáni órákban hazaérkező családtag tette, miután holtan találta a fiatal nőt. A 22 éves jászladányi férfi csütörtök délelőtt egy veszekedés után több késszúrással ölte meg a feleségét. A család két fiatal gyermeke maradt édesanya nélkül.

A férfi beismerte a tettét a megyei rendőr-főkapitányságon tett kihallgatásakor. A nyomozó hatóság az elkövető férjet őrizetbe vette, és ma előterjesztést tesz letartóztatás indítványozására.

Magyarországon rendszeresen gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik. A becslések szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent.

A szintén Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszaföldváron idén októberben egy férj úgy bántalmazta a házastársát, hogy a nő belehalt a sérüléseibe. Szeptember közepén pedig egy engedéllyel tartott vadászpuskával kivégezte családját egy 54 éves férfi Dunakeszin,  majd önmagával is végzett.

Augusztusban Gödön történt hasonló késes támadás, itt a 34 éves nő életét vesztette, miután a barátja többször megszúrta őt. Júliusban a X. kerületi Hős utcában egy 39 férfi olyan súlyosan bántalmazott egy nőt, hogy az belehalt a sérüléseibe. Május végén egy nagyari férfi gyilkolta meg 32 éves élettársát és sebesítette meg tinédzser lányát.

Annak ellenére, hogy a nők elleni párkapcsolati erőszak rendszerszintű probléma, a kormány nem hajlandó olyan érdemi lépéseket tenni, amelyekkel megelőzhetők lennének ezek a tragédiák. Számos nőjogi szervezet véli úgy, hogy az Isztambuli Egyezmény ratifikálása (amelyre többek között azért nem került sor, mert az egyezmény a menekült nők jogait is védi, és mert tartalmazza a kormány által elítélendőnek tartott „társadalmi nem” kifejezést)  érdemben hozzájárulhatna a nők elleni erőszak elleni küzdelemhez.

A nők elleni erőszak megszüntetése érdekében idén figyelemfelhívó kampányt indított a választások felvezetésekként a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület (NANE), a Patriarchátust Ellenzők Társasága (PATENT) Egyesület és a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség. A három szervezet az EU Alapjogi Ügynökségének reprezentatív kutatására hivatkozva rámutat, hogy

Magyarországon több mint 1 millió 124 ezer nő ellen követtek el 15 éves kora óta fizikai és/vagy szexuális erőszakot.

Hazánkban jelenleg is több mint 223 ezer nő él olyan párkapcsolatban, amelyben partnere fizikailag és/vagy szexuálisan bántalmazza.

Varga Judit igazságügyi miniszter 2019-ben azután hozta létre a családjogi civil munkacsoportot és nevezte ki 2020-at az áldozatvédelem évének, hogy egy férfi megölte a láthatáson nála tartózkodó 13 éves nevelt lányát és 10 éves fiát. Eddigi eredményei azonban vitatottak. Októberben az igazságügyi miniszter törvényjavaslata szerint a jövőben már az egyik szülő kérésére is elrendelheti a bíróság a gyerek közös felügyeletét a válásnál. Az érdekvédő szervezetek akkor arra figyelmeztettek, hogy az igazságügyi miniszter javaslata több jogot ad a bántalmazók kezébe.

A Patent Egyesület felhívta a figyelmet, hogy az ilyen esetek nem esetlegesek és véletlenszerűek: a hozzátartozó sérelmére elkövetett emberöléseket általában évekig tartó bántalmazó magatartás előzi meg, így az erőszakos viselkedés felismerésével, a kockázatok felmérésével és a megfelelő fellépéssel a gyilkosságok megelőzhetők lennének.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

 

Címlapkép: 16 akciónap/ Eichner Hanna