Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy nagyari férfi meggyilkolta az élettársát, egy tatabányai pedig hónapokon át verte és tartotta fogva barátnőjét

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hétfő hajnalban egy férfi késsel vágta el 32 éves élettársa torkát, és tinédzser lányát is megsebesítette a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyaron. Az Index információi szerint a pár gyermeke kért segítséget a szomszédoktól, akik csákánnyal törték be az ablakot, de mire a rendőrök kiértek, a nő már halott volt. A 34 éves elkövető többször hasba szúrta saját magát, őt kórházba szállították.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya az ügyben emberölés bűntette elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.

Hétfőn a Nógrád Megyei Főügyészség egy 39 éves bátonyterenyei férfi ellen emelt vádat emberölés bűntettének kísérlete miatt. A férfi 2020. május 28-án az utcán szúrta nyakon volt élettársát, akivel ugyanabban az évben áprilisban szűnt meg a kapcsolata. Az elkövető ellen agresszivitása miatt a bíróság április végén távoltartást rendelt el.

A támadás után a vérző nő egy közeli étterem dolgozóitól kért segítséget, a férfi eközben elsétált a helyszínről. A nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, amelyek az azonnali helyszíni segítségnyújtás, majd a szakszerű mentő- és orvosi ellátás nélkül a halálához vezettek volna. A Nógrád Megyei Főügyészség a letartóztatásban lévő elkövetővel szemben végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, az ügyben első fokon a Balassagyarmati Törvényszék dönt, írja a Blikk.

Egy tatabányai férfit hétfőn letartóztattak zaklatás, súlyos testi sértés és személyi szabadság megsértése miatt. A 37 éves férfi a gyanú szerint 2021 áprilisától kezdődően több alkalommal bántalmazta és fenyegette élettársát közös lakásukban. A férfi többször bezárta a sértettet a házukba, de olyan is előfordult, hogy a konyhaasztal lábához bilincselve tartotta őt fogva közös otthonukban, írja a police.hu.

A nőnek végül sikerült egy ismerősétől segítséget kérnie, aki értesítette a rendőrséget. A tatabányai egyenruhások 2021. május 27-én megjelentek a megadott címen, ahonnan kijuttatták a sértettet. Másnap a Terrorelhárítási Központ munkatársaival tértek vissza a házhoz, ahol elfogták a bűncselekmények elkövetőjét.

A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség hétfőn négy rendbeli szexuális erőszak, aljas indokból, felfegyverkezve elkövetett személyi szabadság megsértése, valamint rablás miatt emelt vádat egy nigériai férfival szemben, közölte a főügyész az MTI-vel. A 23 éves férfi hat prostituált nőt támadt meg 2019 augusztusa és 2020 áprilisa között.

Az első esetben, 2019. augusztus 17-én a vádlott a sértett által kért összeget előre megfizette, azonban a szexuális aktus végeztével a szolgáltatás díját a sértettnél lévő további készpénzzel együtt bántalmazással visszaszerezte. Az ezt követő alkalmaknál a vádlott a sértettek kérése ellenére nem adta át előzetesen a szolgáltatás díját, azt a szexuális aktus után akarta megfizetni. Amikor emiatt a nők megtagadták, hogy a vádlott részére szexuális szolgáltatást nyújtsanak, a vádlott rájuk támadt. Legtöbb esetben fojtogatta, bántalmazta őket, az egyik sértettet késsel fenyegette.

Három esetben a sértettek kitartó védekezése – illetve részben a kedvezőtlen helyszín miatt – a vádlott vagy felhagyott a sértettek bántalmazásával, vagy a sértettnek sikerült elmenekülnie. Két esetben azonban a vádlott szexuálisan bántalmazta a nőket. A rendőrök a férfit 2020. április 11-én, egy aznap elkövetett bűncselekményt követően nem sokkal fogták el, az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő végleges kiutasítását indítványozta.

A járvány alatt csaknem megduplázódott a kapcsolati erőszak eseteinek a száma Magyarországon. 2020-ban 472 kapcsolati erőszak esetet regisztrált a rendőrség (ehhez képest 2019-ben 251-et), ezek 89 százalékában nő volt az áldozat. 93 hozzátartozók közti emberölési/halált okozó testi sértéses eset történt tavaly (2019-ben 70), ezek 61 százalékában nő volt az áldozat. 2020-ban 47, a partner/volt partner sérelmére elkövetett emberölés történt (2019-ben 32), ezek 74 százalékában nő volt az áldozat.

A rendőrségi eljárások 61 százaléka végződött vádemeléssel, az eljárások 27 százalékában viszont magánindítvány hiánya miatt a feljelentést elutasították, vagy a nyomozást megszüntették.

Ahogy az a fenti esetekben is történt, a családon belüli és párkapcsolati erőszak jelentős többségét férfiak követik el nőkkel szemben. Ennek rendszerszintű okai vannak:

ezek az esetek nem különálló tragédiák, hanem annak a rendszernek a káros szüleményei, amelyben még mindig az az elfogadott, hogy a nő nem egyenrangú fél egy párkapcsolatban, a gyilkosság pedig a nők alárendelt szerepében való hit végső megnyilvánulási formája.

Az elkövetők gyakran jó manipulációs képességekkel rendelkező, külső szemlélőként teljesen „normálisnak” tűnő férfiak. Azonban a nőket – és a gyermekeiket – a tulajdonuknak  tekintik, ezért elfogadhatónak tartják azt, hogy kényük-kedvük szerint bánjanak velük. Azt pedig elfogadhatatlannak, hogy a nőknek saját akaratuk legyen, esetleg függetlenedni próbáljanak tőlük. Ez a meggyőződés mélyen gyökerezik abban a gazdasági és társadalmi viszonyrendszerben, amit kapitalista patriarchátusnak nevezünk.

A kapitalista patriarchátus kulturálisan és gazdaságilag is megjutalmazza a nemi szerepeknek megfelelő viselkedést, ebbe pedig beletartozik a férfiak és a nők közt fennálló alá-fölérendeltségi viszony fenntartása és ennek a férfiak általi kiaknázása.

A nők alárendelt szerepben tartásának és elnyomásának egyik fontos eszköze az ellenük alkalmazott érzelmi, fizikai és szexuális erőszak.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán