Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megkéselte barátnőjét egy férfi Gödön

Ez a cikk több mint 2 éves.

A kórházban belehalt sérüléseibe egy 34 éves nő, akit augusztus 11-én éjjel barátja többször megszúrt késsel Gödön. A nő segélykiáltásait egy éppen hazaérkező férfi hallotta meg, és a hang irányába kezdett szaladni, miközben ráordított a bántalmazóra, aki ezután futva menekült a helyszínről. Az árokban sorsára hagyott, összeszurkált nőhöz segítője mentőt és rendőröket hívott – számolt be a police.hu.

A rendőrség információi szerint a nő és barátja hónapokkal azelőtt ismerkedett meg, kapcsolatuk azonban az utóbbi időben megromlott: a férfi rendszeresen fenyegette párját, nem akarta, és nem engedte, hogy viszonyuk véget érjen.

A dunakeszi illetőségű K. Lászlót közel 2 kilométerre a helyszíntől elfogta a rendőrség még az éjjel. A 27 éves férfi kihallgatásán nem tett vallomást, kérdésekre nem válaszolt. A rendőrség kezdeményezte letartóztatását emberölés bűntett gyanúja miatt.

A nők elleni erőszak rendszerszintű probléma Magyarországon: idén is több nőt gyilkolt meg (jelenlegi vagy volt) partnere, a legutóbbi esetről alig két hete számoltunk be, előtte pedig június és május végén is írtunk egy Szegeden és egy  Nagyaron történt gyilkosságról.

A családon belüli és párkapcsolati erőszak jelentős többségét férfiak követik el nőkkel szemben.

Ezek az esetek nem egyedülálló tragédiák, hanem annak a rendszernek a káros szüleményei, amelyben még mindig az az elfogadott, hogy a nő nem egyenrangú fél egy párkapcsolatban. A gyilkosság a nők alárendelt szerepében való hit végső megnyilvánulási formája.

Az elkövetők gyakran jó manipulációs képességekkel rendelkező, külső szemlélőként teljesen „normálisnak” tűnő férfiak. Azonban a nőket – és a gyermekeiket – a tulajdonuknak  tekintik, így elfogadhatatlannak tartják, hogy a nőknek saját akaratuk legyen, esetleg függetlenedni próbáljanak tőlük. Ez a meggyőződés mélyen gyökerezik abban a gazdasági és társadalmi viszonyrendszerben, amit kapitalista patriarchátusnak nevezünk.

A kapitalista patriarchátus kulturálisan és gazdaságilag is megjutalmazza a nemi szerepeknek megfelelő viselkedést, ebbe pedig beletartozik a férfiak és a nők közt fennálló alá-fölérendeltségi viszony fenntartása és ennek a férfiak általi kiaknázása.

A nők alárendelt szerepben tartásának és elnyomásának egyik fontos eszköze az ellenük alkalmazott érzelmi, fizikai és szexuális erőszak.

A helyzetet tovább súlyosbította a pandémia miatti bezárkózás: a koronavírus-járvány alatt csaknem megduplázódott a kapcsolati erőszak eseteinek a száma Magyarországon.

Azért, hogy ez a súlyos probléma ne maradjon láthatatlan, a Mérce tavaly egy aloldalt indított, ahol a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve. Célunk, hogy a figyelem állandó fenntartásával rámutassunk arra, hogy a nők elleni erőszak rendszerszintű probléma, aminek enyhítéséhez rendszerszintű változtatások szükségesek.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: A NANE fotókampánya a 16 akciónap keretében 2020-ban. / Eichner Hanna