Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Olyan súlyosan bántalmazott egy férfi egy kőbányai nőt, hogy belehalt a sérüléseibe

Ez a cikk több mint 2 éves.

Július 30-án meggyilkoltak egy nőt Budapest X. kerületében, a Hős utcában. A feltételezett elkövető egy 39 éves férfi, akit a rendőrök a helyszínen elfogtak és előállítottak.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2021. július 30-án 8 óra 12 perckor érkezett bejelentés arról, hogy egy nőt holtan találtak a Hős utca egyik lakásában. Az áldozat testén több, bántalmazásból származó sérülés volt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Nyomozó Főosztálya halált okozó testi sértés bűntett gyanúja miatt indított nyomozást a feltételezett elkövető ellen, az előállított férfi elszámoltatása folyamatban van, írja a police.hu.

Utoljára június végén adtunk hírt egy hasonló esetről, akkor Szegeden gyilkolta meg egy férfi a volt partnerét és annak új barátját.  A nőt az elkövető előbb megsebesítette, megerőszakolta, majd ezután oltotta ki életét. A férfi végül önmagával is végzett. Az áldozat szülei szerint a férfi régóta zaklatta a nőt és több jel is arra mutat, hogy hosszasan kitervelte bűncselekedetét, tehát előre megfontoltan ölt: vadászpuska engedélyre tett szert, hogy fegyverrel végezhessen a nővel, majd heteken át leste, megfigyelte a párt, hogy a megfelelő pillanatban csaphasson le.

Május végén egy nagyari férfi gyilkolta meg 32 éves élettársát és sebesítette meg tinédzser lányát. A 34 éves elkövető késsel vágta el a nő torkát, majd többször hasba szúrta saját magát, őt kórházba szállították.

A családon belüli és párkapcsolati erőszak jelentős többségét férfiak követik el nőkkel szemben. Ennek rendszerszintű okai vannak.

Ezek az esetek nem egyedülálló tragédiák, hanem annak a rendszernek a káros szüleményei, amelyben még mindig az az elfogadott, hogy a nő nem egyenrangú fél egy párkapcsolatban. A gyilkosság a nők alárendelt szerepében való hit végső megnyilvánulási formája.

Az elkövetők gyakran jó manipulációs képességekkel rendelkező, külső szemlélőként teljesen „normálisnak” tűnő férfiak. Azonban a nőket – és a gyermekeiket – a tulajdonuknak  tekintik, így elfogadhatatlannak tartják, hogy a nőknek saját akaratuk legyen, esetleg függetlenedni próbáljanak tőlük. Ez a meggyőződés mélyen gyökerezik abban a gazdasági és társadalmi viszonyrendszerben, amit kapitalista patriarchátusnak nevezünk.

A kapitalista patriarchátus kulturálisan és gazdaságilag is megjutalmazza a nemi szerepeknek megfelelő viselkedést, ebbe pedig beletartozik a férfiak és a nők közt fennálló alá-fölérendeltségi viszony fenntartása és ennek a férfiak általi kiaknázása.

A nők alárendelt szerepben tartásának és elnyomásának egyik fontos eszköze az ellenük alkalmazott érzelmi, fizikai és szexuális erőszak.