Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Összeverve dobta árokba a nőt bántalmazója Hódmezővásárhelyen

Ez a cikk több mint 2 éves.

Életveszélyt okozó testi sértés megalapozott gyanúja miatt nyomoz a Csongrád-Csanád megyei rendőrség egy férfi ellen, amiért súlyosan összevert egy nőt, majd szemtanúk szerint kidobta egy fehér kocsiból. A nőre egy szál pólóban találtak rá Hódmezővásárhelyen, a makói országúti árokban.

A bántalmazót őrizetbe vették. Az RTL beszámolója szerint annyira összeverte a nő arcát, hogy a korát sem tudták megállapítani a környékbeli lakók, akik rátaláltak. A nőt később kórházba szállították.

A hódmezővásárhelyi eset nem egyedülálló. Ugyanebben a hónapban fogva tartotta és megerőszakolta volt barátnőjét egy miskolci férfi, egy kaposvári férfi pedig felkereste egykori párjának védett otthonát, hogy elrabolhassa a nőt és a kislányát,  miután szexuálisan is bántalmazta a nőt.  A hónap elején a Nógrád megyei Drégelypalánkon egy nőt késsel életveszélyesen megsebesített férje. December 30-án és szilveszter éjjelén is nők elleni erőszak áldozatáról számoltak be.

Az ilyen eseteket a Mérce  A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalán gyűjti, éves bontásban. A nők elleni erőszakról szóló hírek gyakorisága is mutatja, hogy rendszerszintű  problémáról van szó. A bántalmazó kapcsolatokban a férfi a szakítás után gyakran folyamodik erőszakhoz, mert jogosultnak érzi magát a nővel való kapcsolatra.

Ennek a társadalmi problémának a kezelésére társadalmi megoldásra lenne szükség. Egy ilyen megoldás lehetne a nők elleni erőszak áldozatainak megvédésére hivatott Isztambuli Egyezmény ratifikálása.

Az Isztambuli Egyezmény egy nők elleni erőszak ellen fellépő nemzetközi egyezmény, amely a közintézmények megreformálásával és új jogi formákkal lépne fel a családon belüli erőszak és a kapcsolati erőszak áldozataiért. Bár a kormány aláírta az egyezményt, tavaly tavasszal leszavazta annak ratifikálását, mondván, az egyezmény a menekült (!) nők jogait is védi, és mert tartalmazza a kormány által elítélendőnek tartott „társadalmi nem” kifejezést. A „társadalmi nem” kifejezés azonban épp azért találó, mert szemlélteti, hogy a bántalmazó férfiak nem biológiai, hanem társadalmi okokból fordulnak nőtársaik ellen.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Címlapkép: A Néma Tanúk felvonulása a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen részeként 2018.11.25. / Markoszov Szergej, Mérce