Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem hagyott fel a zaklatással, megkereste és elrabolta volt feleségét és lányát egy férfi, miután védett házba menekültek előle

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Kaposvári Járási Főügyészség jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat azzal a negyvenes éveiben járó kaposvári férfival szemben, aki társa segítségével akarata ellenére hozta el feleségét és kislányát egy családon belüli erőszak áldozatainak fenntartott otthonból. Ahogy az ügyészségi közleményből is kiderül, a büntetett előéletű férfi kapcsolatuk során számos alkalommal bántalmazta fizikailag és verbálisan a nőt, valamint közös gyermekükkel is gyakran viselkedett agresszív módon, ezért az anya úgy döntött, kapocslatba lép a családvédelmi hatóságokkal, akiknek közbenjárásával sikerült elhagynia a bántalmazó kapcsolatot és egy Kaposvártól távol található védett otthonba költözött gyermekével.

Azonban a férfi erőszakossága miatt a két fél közötti kommunikáció továbbra sem szakadt meg, ami igen gyakori jelenség a bántalmazó kapcsolatokban, ahol a férfi nem egyszer a szakítás után is zaklatja, fenyegeti vagy érzelmileg zsarolja a volt párját. Az egyik üzenetváltásuk során a nő véletlenül megosztott egy olyan dokumentumot, amiből a férfi rájött, hogy hol tartózkodnak.

A bántalmazó férfi ezért nem sokkal később egy társával közösen autóval felkereste a védett otthont, ahová éppen akkor érkeztek meg, amikor a nő óvodába vitte volna a kislányát.

A férfi felszólította egykori párját hogy szálljon be az autóba és együtt vigyék el óvodába a gyermeküket. A nő a gyermeke épségét féltve beszállt a kocsiba, ahol azonban egykori párja megragadta a haját és közölte, hogy Kaposvárra fognak menni valamint fojtogatni és fenyegetni kezdte őt, hogy bántalmazni fogja a családtagjait, ha nem teszi azt, amit kér.

A nő végül Kaposvárra ment a férfival, aki a megérkezésük után szexuálisan bántalmazta a volt párját. A két áldozat végül csak másnap tudott elszabadulni a vádlottól úgy, hogy a védett otthonnak gyanússá vált a sértettek hirtelen távozása, ezért értesítették a kaposvári rendőröket, akik őrizetbe vették a vádlottat. A férfit ezután az ügyészség indítványára a bíróság letartóztatta.

A fenti tragédia is rámutat, mennyire súlyos, rendszerszintű probléma ma Magyarországon a nők elleni erőszak.

Szinte nincs olyan hét, amikor a sajtó ne adna hírt egy újabb olyan esetről, amikor egy nő súlyos fizikai és lelki sérüléseket szenved el párjától vagy a szakítás tényét elfogadni nem hajlandó exétől. Január elején írtuk meg, hogy a Nógrád megyei Drégelypalánkon egy nőt késsel életveszélyesen megsebesített férje.

Noha a január másodikai drégelypalánki áldozat nem halt bele sérüléseibe, férje tette könnyen torkollhatott volna tragédiába – hisz ahogy a rendőrség közleményéből is kiderül, a hatóság szerint emberölési kísérlet történt.

Ahogy mi is beszámoltunk róla, a szilveszter környéki időszakban is több nő vált  erőszak áldozatává. Január 6-án egy 53 éves férfi halára szúrta idős édesanyját. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ököritófülpösön szilveszter éjjelén egy férfi megfojtotta a feleségét, majd megpróbált önkezével véget vetni az életének. A mentőszolgálat munkatársai a helyszínen megállapították, hogy a fiatal nő életét vesztette, férjét kórházba vitték.

December 30-án pedig egy 22 éves jászladányi férfi veszekedés után késsel meggyilkolta a 19 éves feleségét. A bejelentést egy délutáni órákban hazaérkező családtag tette, miután holtan találta a fiatal nőt, a család két fiatal gyermeke maradt édesanya nélkül.

A családon belüli és párkapcsolati erőszak jelentős többségét férfiak követik el nőkkel szemben, aminek rendszerszintű okai vannak. Ezek az esetek nem egyedülálló tragédiák, hanem annak a rendszernek a káros szüleményei, amelyben még mindig az az elfogadott, hogy a nő nem egyenrangú fél egy párkapcsolatban vagy családban.

A gyilkosság a nők alárendelt szerepében való hit végső megnyilvánulási formája. Az elkövetők gyakran jó manipulációs képességekkel rendelkező, külső szemlélőként teljesen „normálisnak” tűnő férfiak. Azonban a nőket – és a gyermekeiket – a tulajdonuknak  tekintik, így elfogadhatatlannak tartják, hogy a nőknek saját akaratuk legyen, esetleg függetlenedni próbáljanak tőlük. Ez a meggyőződés mélyen gyökerezik abban a gazdasági és társadalmi viszonyrendszerben, amit kapitalista patriarchátusnak nevezünk.

A tavalyi évben számos szomorú esetről voltunk kénytelenek beszámolni, mikor férfiak követtek el erőszakot nők és gyerekek ellen. Az eseteket A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalunkon gyűjtjük össze, éves bontásban.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.