Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Elvesztette kórházjellegét” – ezren tüntettek az összeomló mosonmagyaróvári kórház megmentéséért

Körülbelül ezren tüntettek a mosonmagyaróvári kórház megmentéséért csütörtök délután. A kórház hanyatlása a szülészeti osztály akadozásával vált igazán látványossá: idén márciusban jelent meg a sajtóban, hogy hétvégén nem lehet szülni a Karolina Kórházban (de már 2021-ben is előfordult, hogy Győrbe küldték szülni a nőket). Az elmúlt években probléma volt a sürgősségi betegellátással, este 8 után már nem volt helyben sürgősségi betegellátás, és időszakosan akadoztak a szakrendelések is.

A tüntetést szervező helyi Momentum-elnök, Balázs Endre szerint „kijelenthetjük, hogy a kórház 2023 márciusára elvesztette kórházjellegét”.

A helyi politikus saját felesége példáján keresztül hangsúlyozta, milyen nagy bizonytalanságot jelent egy kismamának, ha nem tudhatja biztosan, hol fog szülni.

„Amikor ez a kórház nem működik, akkor százezer ember ellátása nem biztosított. És ezt nem hagyhatjuk!”

– mondta.

Hozzátette: az emiatt keletkező plusz terhelést a győri kórház sem bírja el, rengeteget kell várni műtétekre.

A tüntetésen Dr. Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke is felszólalt. Elmondta, a kórház pártszimpátiától függetlenül mindenki ügye, így a MOK ügye is, ezért arra kért mindenki, ne higgyék el, amikor valamilyen pártpolitikai bélyeget akar a kormány a kamarára nyomni.

Szijjártó az egészségügyről általánosságban elmondta, nagy probléma, hogy az orvoslás „borzasztó rossz körülmények között zajlik”, a hierarchikus rendszerben az ápolók és orvosok is kiszolgáltatottak a fölöttük álló döntéshozóknak, a szemlélet, a munkakörülmények nem változtak,  a szakdolgozók bére továbbra is nagyon alacsony, a mindezek miatt elvándorolt dolgozók pedig nem jöttek vissza, sőt még többen hagyják el a pályát. Úgy látja, nagyon nagy baj van a mentősöknél, egyre gyakoribbak a hibák a kimerültség miatt, és az ügyeleti rendszerben is ugyanez a helyzet.

„Olyan pontot ért el az egészségügyi ellátást lefelé menetelése, amit Önök is tapasztalnak a saját bőrükön. (…) A lakosság most már érzi, hogy nagyon nagy a baj, mert Önöknek az életéről, egészségéről van szó” – mondta.

Szerinte annak ellenére, hogy az elmúlt 3-4 hónapban pontosan lehetett tudni, hogy március 1-jével össze fog omlani a mosonmagyaróvári kórház, nem történt semmilyen lépés, ami ezt megakadályozta volna.

Mint mondta, sok helyi politikus, szakember dolgozik azon, hogy a helyzet megoldódjon, de nagyon kis lépésekben, nagyon lassan, a stabil, biztonságos megoldás reménye nélküli intézkedések születnek.

Szijjártó arra kérte a tüntetőket, beszélgessenek az egészségügyről és a kórházukról minél több emberrel, és ne hagyják nyugodni a politikusokat,

„mert ez Önöknek nem politikai probléma, ez Önöknek az egészsége, az élete”

– zárta beszédét a MOK megyei elnöke.

Balázs Endre a tüntetés végén „fehér szalag mozgalmat” hirdetett, hogy a mosonmagyaróváriak megmutathassák a kormánynak: sokan vannak, és kiállnak a kórházukért. A politikus arra kérte a mosonmagyaróváriakat, hogy tűzzenek ki fehér szalagot minden nap, ha a városban járnak, és akkor is, ha az ország más pontjára utaznak, kifejezve ezzel a kórházzal és dolgozóival való szolidaritást. Amennyiben nem változik a helyzet, újabb tüntetés is várható.

A tüntetés itt tekinthető meg:

Nemrég a Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület (MPKE) aláírásgyűjtést szervezett a kórházért, arra kérve a város polgármesterét, hogy kezdeményezzen egyeztetést az ellátás helyreállításáról a Belügyminisztériummal.

A szervezet elnöke, Szabó Miklós is megerősítette: „Gyakorlatilag nincsenek osztályok”, egynapos sebészetre Csornára, Kapuvárra vagy Sopronba kell menni, ami tömegközlekedéssel igencsak körülményes.

„Addig még jól működött a kórház, amíg önkormányzati fenntartás alatt állt. Volt ugyan adósságállomány, de a mostanihoz képest kezelhető mértékű, és voltak orvosok, voltak osztályok. Jól működött a kórház. 2012-ben az állam átvette, mert az „önkormányzat rossz gazda”, és onnantól kezdve lejtmenetbe került, bekövetkezett egy vezetőváltás is, most az utóbbi időben pedig zuhanórepülés.”

– mondta Szabó a Mércének a két héttel ezelőtti aláírásgyűjtésen.

Címlapkép: Balázs Endre / Facebook