Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aláírásgyűjtés indult a mosonmagyaróvári Karolina Kórház megmentéséért

A Mosonmagyaróvári Polgári Kerekasztal Egyesület (MPKE) aláírásgyűjtést szervezett szombat délelőtt a Karolina Kórház, az érdemi orvosi ellátás megmentéséért.

Aláírásgyűjtés a mosonmagyaróvári Karolina Kórház megmentéséért. Fotó: Csernó Tibor

A szervezet vezetője, Szabó Miklós – aki 2006 és 2010 között volt a város polgármestere – elmondása alapján:

„Addig még jól működött a kórház, amíg önkormányzati fenntartás alatt állt. Volt ugyan adósságállomány, de a mostanihoz képest kezelhető mértékű, és voltak orvosok, voltak osztályok. Jól működött a kórház. 2012-ben az állam átvette, mert az „önkormányzat rossz gazda”, és onnantól kezdve lejtmenetbe került, bekövetkezett egy vezetőváltás is, most az utóbbi időben pedig zuhanórepülés.”

Március elejétől lépett életbe a Győr-Moson-Sopron megyében az új ügyeleti ellátási rend, ami többek között az ellátások koncentrálását, praxisok megszüntetését, és az orvosok teljesítmény alapján történő fizetését jelentette.

„Egyre többen jelezték nekünk, hogy problémás az egészségügyi ellátás és a kórház működése, ezért a márciusi testületi ülésen jeleztük, hogy a kórházzal gond van. Napirend előtti felszólalásban jeleztük, és akkor azt ígérték, hogy áprilisban egy önálló napirendi pontként foglalkozunk majd a kórházzal. Az áprilisi testületi ülésen viszont nem láttuk a napirendi pontok között a kórházat, ezért egy sürgősségi indítványt fogalmaztunk meg, hogy a belügyminiszter felé éljünk egy felterjesztéssel, hogy Mosonmagyaróvár önkormányzata elfogadhatatlannak tartja a kórház jelenlegi helyzetét, működését, és működésképtelenséget. Valamint jelezzük azt is a belügyminiszter felé, hogy állítsa vissza legalább a 2019 január elsejei állapotot.” – mesélte Szabó.

A szervezet által benyújtott sürgősségi indítványt olyannyira nem vették napirendre, hogy ki sem osztották a képviselőknek.

Szabó hozzátette, hogy az önkormányzat teljes egyhangúsággal, pártállástól függetlenül, 2021-ben és 2022-ben együttesen több mint 250 millió forintot szavazott meg a kórház működésének a támogatására, ezzel megmentve azt.

Aláírásgyűjtés a mosonmagyaróvári Karolina Kórház megmentéséért. Fotó: Csernó Tibor

Mit jelent a mosonmagyaróvári kórház működésképtelensége?

„Gyakorlatilag nincsenek osztályok. Tehát egynapos sebészetre Csornára kell menni, Kapuvárra kell menni, Sopronba kell menni, és aki ismeri a közlekedési viszonyokat, az tudja, hogy ez csak átszállással oldható meg. Nem beszélve arról, hogy egy tízezres településen, Csornán és Kapuváron is működik egy kórház, itt pedig egy százezres településen nem működik a kórház.”

– magyarázta Szabó.

Az szervezet az aláírásgyűjtést a polgármesternek fogja átadni, és amennyiben nem lesz foganatja, demonstrációhoz fognak folyamodni. Elmondásuk alapján elvárják, hogy rövid időn belül, legalább 1-2 hónap alatt állítsák vissza a kórház működését legalább a 2019-es állapotára.

„Az alapszolgáltatások legalább működjenek, nyilván nem várja el itt senki, hogy agyműtétet vagy szívátültetést hajtsanak végre, de hogy az egynapos sebészeti ellátások, a belgyógyászat, a kardiológia, az intenzív osztály, a szülészet és nőgyógyászat működjön. Azt hiszem ez elvárható.”

– tette hozzá Szabó.

Jelenleg egyébként a vasárnap reggeltől hétfő reggelig zárva tart a szülészet.

Felmerül a kérdés, hogy ha nem is az önkormányzat a kórház fenntartója, hogyan oldhatja meg ezt a problémakört a polgármester. Erre azt a választ kaptuk Szabótól, hogy a polgármester tud tárgyalásokat kezdeni az illetékes szervekkel, vagyis a belügyminisztériummal, aki a kórház működtetője.

 

Címlapkép: Csernó Tibor