Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lezajlott a kirúgott tanárok első tárgyalása, kiderült, hogy a kiesett tanórák többségén volt helyettesítés

Ez a cikk több mint 1 éves.

Tavaly novemberben 30-án derült ki, hogy elbocsátottak nyolc fővárosi tanárt polgári engedetlenségben való részvételért. Az ősz és a tél folyamán további öt engedetlen tanárt rúgtak ki, tehát összesen tizenhármat.

Munkaügyi pert indítottak a Belső-Pesti Tankerület ellen a kirúgott tanárok. Kettejük, Törökné Pethő Erzsébet és Kapin Lilla első bírósági tárgyalás ma délelőtt zajlott.

A tanárok érkezését a helyszínen megjelent támogatók vastapsa köszöntötte a Fővárosi Törvényszék épülete előtt.

Fotó: Mérce

Fotó: Mérce

A tárgyaláson jelen volt az elbocsátási leveleket kiküldő tankerület szakmai vezetője, Marosi Beatrix is, aki az elbocsátás után plágium gyanújába keveredett. A gyanú szerint többek közt lapunk alapítóját, a Mérce korábbi főszerkesztőjét, Jámbor Andrást is plagizálhatta Marosi.

A tárgyalás kezdetekor a bírónő kijelentette, hogy „ez egy munkaügyi vita, itt nem lesz szó politikai vitáról”, tehát senki se vonjon le politikai következtetést a tárgyalásból.

A „munkaügyi vitában” szó esett arról, hogy az elbocsátási levélben az alperes egész napos munkabeszüntetésekre hivatkozott, ami a tanárok szerint nem felel meg a valóságnak, mert csak pár óra erejéig nem vették föl a munkát, amely idő alatt legtöbbször a helyettesítés amúgy is biztosított volt. Az alperes szerint a helyettesítés túl nagy terhet rótt az intézményekre.

A felperesek szerint elbocsátásuk célja az volt, hogy elvegyék a többi tanár kedvét a tiltakozástól. Leszögezték, hogy csak kis számban maradtak el óráik, szakszerű helyettesítés zajlott.

Jogviszonyuk helyreállítását, sérelmi és távoli díjat kértek.

Szerintük amúgyis csak az intézményvezető kezdeményezhette volna a felmentésüket. A tárgyaláson egyébként hosszú vita zajlott arról, tudott-e az intézményvezető az engedetlenségi akcióról és támogatta-e.

A Belső-Pesti Tankerület igazgatója szerint nem minden tanár, szülő és gyerek értett egyet a tanárokkal. Sőt, szerinte sértette a gyerekek érdekét a munkabeszüntetés, és a törvény szerint tanároknak különben is tilos politikai véleményt nyilvánítaniuk. A tanárok erre azt válaszolták, hogy mindenről előre értesítették a diákokat és a helyettesítésekről folyamatosan egyeztettek kollégáikkal.

Ítélet egyelőre nem született.

Címlapkép: Mérce