Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mérce elődjéről másolhatott át mondatokat szakdolgozatába az öt tanárt kirúgó tankerületi vezető

Ez a cikk több mint 1 éves.

A minap jelentette be a Kodolányi János Egyetem, hogy vizsgálatot indít az öt tanárt elbocsátó tankerületi vezető, Marosi Beatrix plágiumgyanús szakdolgozatának ügyében.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő Facebook-bejegyzésben idéz egy szakvéleményt, amely szerint a szakdolgozat legalább 36 százaléka plagizált, és az átemelt szerzők között van lapunk volt főszerkesztője is.

A Mérce elődjén, a Kettős Mérce blogon megjelent 2012-es írásból emelt át forrásmegjelölés nélkül mondatokat a Mérce volt főszerkesztőjétől a szakdolgozat szerzője. A cikk, ahogyan az erkölcs és etika szakos Marosi Beatrix szakdolgozata is, a halálbüntetés témájával foglalkozik. A Belső-Pesti tankerület vezetője Jámbor András cikkét ugyan felsorolta a források közt, de nem jelölte meg a forrást a szövegen belül, annak rendje és módja szerint. És ez még nem minden:

A Hadházy Ákos által hivatkozott szakvélemény szerint a szakdolgozat három fejezete teljességében átmásolt, ami összességében a dolgozat 40 százalékát teszi ki. Ez olyan mértékű átemelés, amely még forrásmegjelöléssel együtt is elfogadhatatlan lenne, hangsúlyozta a szakértő.

Jámbor András, aki jelenleg a Szikra Mozgalom országgyűlési képviselője és a Párbeszéd-frakció tagja, maga is vizsgálatot kért Marosi Beatrix szakdolgozatának ügyében – levélben szólította a KLIK vezetőjét, Hajnal Gabriellát és Pintér Sándor „oktatásért felelős belügyminisztert”, hogy indítsanak vizsgálatot.

Október elejére kezdték el beváltani a névre szóló fenyegetéseiket a tankerületek és  elbocsátani a polgári engedetlenségben résztvevő pedagógusokat. A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból öt tanárt rúgtak ki, köztük Törley Katalint, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítóját is, az engedetlenségi mozgalom egyik kulcsfiguráját.

Címlapkép: Fotó: Fazekas Lázár Benjámin / Mérce