Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Estére tüntetést hirdettek a Belügyminisztériumhoz a nyolc pedagógus elbocsátása miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Frissítés – 15:00

Este fél hétre tüntetést hirdettek a 8 kirúgott tanár támogatására.

Az Egységes Diákfront, valamint a Tanítanék tüntetésére a Belügyminisztérium elé várják a pedagógusok támogatóit.

A 444.hu cikkéből pedig az derült ki, hogy a 8 tanár közül hatan a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, akik 5 napon is részt vettek polgári engedetlenségi akcióban. Egy tanár a belvárosi Eötvös József Gimnáziumban dolgozott eddig. Egy pedig angoltanár a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, a kirúgás okát ott még nem erősítették meg.

A lap szerint Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium matek és biológia szakos pályakezdő tanára épp a jövőheti polgári engedetlenséget szervezte, mikor utólérte elbocsátása híre.

Korábban írtuk:

A munkáltatói jogokat gyakorló tankerületi igazgatók – a Belügyminisztérium elvi álláspontját követve – 2022. december 1. hatállyal három fővárosi gimnázium nyolc pedagógusának szüntetik meg rendkívüli felmentéssel közalkalmazotti jogviszonyát – közölte az MTI Sajtószolgálatával a Belügyminisztérium. Az érintetteket munkáltatóik korábban tájékoztatták arról, hogy „a közalkalmazotti jogviszonyukból eredő lényeges kötelezettségeik szándékos, jelentős mértékben történő megszegésének és rendkívüli felmentésük jogalapjának tekintik amennyiben a munkájuk végzését – a tanítást – bármely okra hivatkozva jogellenesen megtagadják.”

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) sem tudja egyelőre, hogy pontosan melyik intézmények oktatóiról van szó.

A tárcához érkezett összesítés szerint 2022. november 30-án további 24 pedagógus kap tájékoztatást intézményének vezetőjétől arról, milyen következményekkel jár a munka jogellenes megtagadása.

„A Belügyminisztérium leszögezi: álláspontja megingathatatlan, következetesen járt és jár el a munkájukat jogellenesen megtagadókkal szemben, ahogy teszi azt minden munkáltató, így ezt várja el az irányítása alá tartozó valamennyi szervtől, szervezettől”

– fogalmaztak közleményükben, amiből úgy tűnik, a minisztérium készen áll további tanárkirúgásokra is.

Annyit lehet tudni, ahogyan arról mi is beszámoltunk, hogy a legutóbbi két polgári engedetlenségi megmozdulás a budapesti Eötvös József Gimnáziumban, illetve a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban indult meg november végén. Ezen felül – mint arról szintén beszámoltunk – november elején a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium több olyan tanára is újra a polgári engedetlenség eszközéhez nyúlt, akit legutóbb több ezer ember kísért el átvenni a figyelmeztető levelét.

Egyelőre nem tudjuk, hogy ezen intézmények oktatói-e az érintettek.

A Mérce próbál kapcsolatba lépni a Belügyminisztériummal további részletek kiderítése érdekében.

Kiss Soma október eleji cikkében felhívta már a figyelmet a kölcseys tanárok kirúgása kapcsán, hogy

„a tankerület a jelek szerint adminisztratív-fegyelmező intézményként felügyeli, hogy az állami iskolákban mindenhol a nemzeti alaptantervnek megfelelő oktatást végezzenek a pedagógusok, ha pedig valaki ágálna bármilyen körülmény (például a megalázóan alacsony bérek) ellen, akkor történjenek meg a megfelelő retorziók, biztosítsák az adminisztratív szempontból zavartalan működést.

Fontosabb a rendszernek, hogy a rendetlenkedő tanárokat példát statuálva eltávolítsák, minthogy milyen színvonalú az oktatás, és megvan-e a megfelelő tanári létszám.”

A Tanítanék Mozgalom korábban kiadott egy közleményt, amelyben jelezték: folytatni fogják az ellenállást és a polgári engedetlenségi hullám szervezését az oktatásban, amíg az oktatási dolgozók bérét nem igazítja a kormány a diplomás átlagbérhez, nem adják vissza a tanárok sztrájkjogát és nem veszik vissza állásaikba a polgári engedetlenségi akciók miatt kirúgott pedagógusokat.

Címlapkép: Tüntetők az Erzsébet hídon. Szolidaritási tüntetés a sztrájkoló pedagógusok mellett – 2022. november 18. Fotó: Alföldi Dániel István