Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A VIII. kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium is csatlakozik a gördülő sztrájkhoz

Ez a cikk több mint 1 éves.

,,Mi, a Budapest VIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Gimnázium alulírott tanárai, a mai naptól, 2022. november 28-tól csatlakozunk az Eötvös József Gimnázium bátor tanáraihoz, és gördülő munkabeszüntetést kezdünk”

-adta hírül az iskola Facebook-oldalán, ahol aláírt nyilatkozatban csatolták követeléseiket a kormány felé. A Vörösmarty Mihály Gimnáziumból összesen 28 pedagógus csatlakozott a megmozduláshoz, amely során várhatóan felváltva fognak sztrájkolni a tanárok.

Az Eötvös József Gimnázium 36 tanára november 21-én hétfőn hirdetett gördülő sztrájkot, illetve engedetlenkedést, ahol december 20-ig fognak majd élni a munkabeszüntetéssel. Mindkét iskola megjegyezte, a tiltakozás minden módszerét kimerítve, már évek óta próbálják felhívni a társadalom és a döntéshozók figyelmét a közoktatásban uralkodó állapotokra, ám követeléseikre eddig nem érkezett válasz.

Korábban a szakszervezetek is javasoltak már gördülő sztrájkot, melynek célja az volt, hogy minden intézményben más-más napokon tartsanak munkabeszüntetést. Ezzel  állandósulna a sztrájk, minden napra jutna valamilyen tiltakozási akció, és a tanároknak sem kellene egy napnál több munkabeszüntetést vállalniuk, amit levonnak a bérükből.

A Vörösmarty Gimnázium tanárai közösen aláírták a pedagógus-szakszervezetek által szombaton átadott 9 pontos követeléssort, majd arra buzdították kollégáikat, hogy vegyenek részt a munkabeszüntető akcióban.

A pedagógusok követelései, melyet összesen 112 057-en írtak alá, a következők:

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!”

November 26-án több ezren vonultak utcára, hogy felhívják a figyelmet a közoktatás  válságára. A Pedagógusok Szakszervezete a tüntetésen jelentette be az újabb országos sztrájk időpontját, melyet december 8-ra terveznek, mivel a kormány még mindig nem válaszolt érdemben a szakszervezetek követeléseire. A PSZ  a szülők, diákok és tanárok képviseletében a rendezvényen jelképesen is eljuttatta a Belügyminisztériumhoz  a pedagógusok 9 pontos követelését, majd a Kossuth Téren „Nemzeti Konzultációt” is tartottak a petícióról.

Habár a kormány még mindig nem tervez érdemi pedagógus béremelést, helyi szinten történtek előrelépések. Ahogy arról korábban beszámoltunk, két nappal az Óbudai Gimnázium tanárainak sztrájkbejelentése után a tankerületi vezető telefonon közölte az elégedetlen pedagógusokkal, hogy kifizetik az elmaradt járandóságaikat. „Látjátok, érdemes harcolni!” – jegyezte meg egy érintett tanár a Facebookon.