Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gördülő sztrájkkal folytatja az oktatási rendszer leépítése elleni tiltakozását a PDSZ és a PSZ

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumának fővárosi épülete elé szervezett rövid sajtótájékoztatót a március 16-a óta zajló határozatlan idejű pedagógussztrájkot szervező két nagy tanárszakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ).

A PDSZ és PSZ képviselőinek az EMMI Szalay utcában található központjába tett látogatásának apropóját az adta, hogy az érdekvédelmi szervezetek a mai napon szerették volna sort keríteni a minisztériummal folytatott sztrájktárgyalások következő fordulójára.

A találkozóra azonban nem kerülhetett sor, mivel ahogy azt hétfőn mi is megírtuk, az eddigi tárgyalásokon az emberminisztériumot képviselő Kisfaludy László egy március 20-án kelt levelében közölte a szakszervezetekkel, hogy a választásokig hátralévő kevesebb mint két hétben a kormány már nem kíván tárgyalni a pedagógusokkal a követeléseikről.

PDSZ és a PSZ szerint az, hogy a kormány alsó hangon két hétig akarja halasztani a tárgyalásokat, nem felel meg annak a kötelezettségnek, amelyet a sztrájktörvény a sztrájktárgyalásokban résztvevő felek számára előír. Így hát képviselőik a mai napon megjelentek az EMMI épülete előtt, ahol egy alább visszanézhető sajtótájékoztatón ismertették a pedagógussztrájk folytatásának a menetét.

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke köszönetet mondott azoknak a pedagógusoknak, akik annak ellenére is részt vesznek a sztrájkban, hogy ezzel a saját egzisztenciájukat teszik kockára (a munkabeszüntetés idején ugyanis a tanárok nem részesülnek fizetésben), illetve a tanárokkal szolidaritást vállaló szülőknek és diákoknak. Emellett a kormányt is kritizálta, amely valódi tárgyalás helyett csak hitegetéssel válaszol az oktatásban dolgozók követeléseire, miközben az érdemi sztrájkot egy február 11-én kelt kormányrendeletben lehetetlenítette el.

A PSZ vezetője elmondta, hogy a jelenlegi munkabeszüntetési akció innentől új felállásban, egy úgynevezett gördülő sztrájk keretében fog zajlani.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg eddig Magyarország minden oktatási intézményébe azonos napra hirdetettek sztrájkol a szakszervezetek, addig mostantól minden nap más-más helyen lesznek munkabeszüntetési akciók.

Szabó Zsuzsa  „búvópatak-sztrájkként” jellemezte ezt a megoldást. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének országos választmányának tagja szerint a „búvópatak-sztrájk” lehetőséget teremt arra, hogy az ország különböző térségeiben koordinált és koncentrált módon kerüljön sor tiltakozásra. A PDSZ-es szakszervezeti vezető szintén erősen bírálta, hogy a kormány képviselői nem hajlandók lehetőséget teremteni a folyamatos egyeztetésre a sztrájkot szervező érdekvédelmi szervezetek számára– szerinte ezzel egyébként a sztrájkkal kapcsolatos jogszabályi előírásokkal is szembemennek.

A két érdekvédelmi csoport vezetője azt ígérte, hogy az akcióban részt venni kívánó pedagógusok egy online felületen követhetik majd, hogy hol zajlik éppen sztrájk és bármikor lehetőségük lesz becsatlakozni.

Szabó Zsuzsa emellett arra buzdította a pedagógusokat és a velük szolidaritást vállalókat, hogy szervezzenek minél több olyan megmozdulást, mellyel a hatalom tudtára lehet adni, hogy a társadalom támogatja a tanárokat a szakmájukhoz méltó anyagi megbecsülésért és az oktatás jövőjéért folytatott küzdelmükben.

Egy ilyen támogató flashmobot szervezett ma az EMMI épülete elé a Diákok a Tanárokért csoport, akik már március 16-án is tüntetést hívtak össze a pedagógusokért a Kossuth térre. Emellett ma Békéscsabán tartottak szolidaritási tüntetés a sztrájkoló tanárokért.