Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gyorsan jelezte a tankerület a sztrájkot bejelentő óbudai tanároknak, hogy megkapják a pénzüket

Ez a cikk több mint 1 éves.

Két nappal az Óbudai Gimnázium tanárainak sztrájkról szóló bejelentése után telefonon közölte az elégedetlen pedagógusokat a tankerületi vezető, hogy kifizetik az elmaradt járandóságaikat – derül ki az egyik érintett tanár Facebook-posztjából.

Mint ismert, a múlt héten a HVG tette közzé az Óbudai Gimnázium pedagógusainak kommünikéjét arról, hogy saját sztrájkbizottságot alakítanak, és a jövő hónap elejétől határozatlan idejű sztrájkba kezdhetnek, mert hónapok óta nem kapják meg a nekik járó pénzt. Sem az augusztusi gólyatábor, sem a szeptemberi osztálykirándulások után járó napidíjat nem kapták még meg Az iskola sztrjákbizottsága a laphoz eljuttatott levél szerint követeli, hogy a pénzt legkésőbb a decemberi fizetésekkel utalják el, mert ha nem, akkor december ötödikétől az iskola legalább 15 pedagógusa határozatlan idejű sztrájkba kezd addig, míg meg nem kapják a pénzt.

Hétfőn osztotta meg az iskola egyik tanára a Facebookon egy nyilvános bejegyzésben, hogy

miután hírt lehozta a sajtó, két napra volt csak szükség, hogy felhívja őket a tankerületi vezető azzal, hogy fizetni fognak.

A pedagóus hozzáteszi azt is, hogy nagyon fontos lenne, hogy minden iskolában összegyűjtsék a hasonló helyzetbe került tanárok, hogy milyen összegekkel tartozik a tankerület, mert ahogyan írja, tudja, hogy „mindehol van ilyen”.

„Látjátok, érdemes harcolni!”

– zárja a posztot a pedagógus.

A gólyatábor esetében napi 5 ezer forinttal tartoznak (összességében fejenként 15 ezer forintról van szó). Az osztálykirándulás napi díját nem írták le korábban a közleményben, azzal kapcsolatban azt jegyezték meg, hogy az útiköltséget, szállást, étkezést saját zsebből fizetik a tanárok, mert a tankerület nem támogatja a programot.

A sztrájkbizottság közleménye szerint arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy „milyen kiszolgáltatott és megalázó helyzetben vannak Magyarországon a pedagógusok, hogy a táboroztatások, kirándulások, tanulmányutak során – melyek nagyon fontos részét képezik az iskolák pedagógiai munkájának – a tanárok párszáz forintos órabérért dolgoznak, és még ehhez az összeghez sem jutnak hozzá időben.”

Hozzátették, amikor sztrájkolnak, vagy polgári engedetlenség miatt nem dolgoznak, mindig naprakész a bérszámfejtés, azonnal levonják a kieső órákat. Ugyanilyen precizitást várnak el akkor is, mikor a tankerületnek kifizetési kötelezettsége van.

A tankerületi vezetők már kevésbé vannak nehéz helyzetben a pénzükért futó  tanárokhoz képest, legalábbis ez derült ki hétfőn, miután Tóth Endre a Momentum oktatáspolitikusa közzétette az általa kikért hivatalos dokumentumok alapján az ország összes tankerületére vonatkozóan, hogy azok vezetői mekkora bónuszokban részesülnek. Eszerint „a közoktatás bürokratikus fenntartói szervezetének vezetői” úgy kaptak 1 és 2,5 millió forint közötti „motivációs elismerést”, hogy a tankerületükben dolgozó pedagógusok semmiféle év végi jutalmat nem kaptak. Az Óbudai Gimnáziunm által érintett Észak-Budapesti Tankerületi Központ vezetője például 2 440 000 forintot kapott ezen címen a lista szerint.