Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újév előtt ölte meg volt élettársát egy férfi Jászladányban

Ez a cikk több mint 1 éves.

December 30-án este megölte a volt élettársát egy 35 éves férfi Jászladányban – közölte a rendőrség a hivatalos honlapján. A megalapozott gyanú szerint a férfi az esti órákban megjelent a nő lakóhelyénél, majd egy „szóváltás” után megütötte, bántalmazta a nőt, majd testszerte több helyen késsel megszúrta.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség hétfőn azt közölte az MTI-vel, hogy a férfi újra kapcsolatot akart létesíteni régi élettársával, a nő azonban ezt nem szerette volna.

A férfi tavaly nyáron szabadult korábbi büntetéséből. Ekkor próbált ismét viszonyt kezdeni volt élettársával, aki azonban a férfi erőszakos természete miatt elutasította.

Péntek este a férfi ismét megjelent a nő jászladányi családi házánál, és kérte őt, hogy engedje be, a nő azonban távozásra szólította fel. A férfi az ügyészség szerint ingerült lett, és a konyhába nyíló ablakon át betört a házba. Egy 7 centiméter pengehosszúságú késsel többször megszúrta a nő arcát és felsőtestét.

Ekkor a nő négy kiskorú gyermeke kimászott az ablakon és egy rokonhoz menekült. A férfi a konyhában magához vett egy 25 centiméter pengehosszúságú kést, visszament a szobába és nyakon szúrta a nőt, aki a helyszínen meghalt.

A férfi a nő rokonainak sem volt hajlandó kinyitni az ajtót, a késsel a kezében azzal fenyegetőzött, hogy ha bemennek a házba, őket is leszúrja.

A nő házához kiérkező rendőrök a helyszínen elfogták a férfit, aki kihallgatása során beismerő vallomást tett. A vármegyei nyomozók őrizetbe vették, a bíróság pedig elrendelte a férfi letartóztatását.

A nők elleni erőszak rendszerszintű, gyakori probléma: legalább két-három hetente számol be a média hasonló tragédiákról, legutoljára december 30-án-én és október 10-én számolt be lapunk nők elleni erőszakról.  A Mérce A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalán éves bontásban is összegyűjti a mostanihoz hasonló bűncselekményeket, hogy érzékeltesse: a nők elleni erőszak nem „magánügy” és nem szerelmi dráma, hanem általános probléma.

Számos nőjogi szervezet felhívta már rá a figyelmet, hogy a nők elleni erőszak megelőzésének része, hogy a kormány elismerje, a társadalomban pedig tudatosodjon:

az erőszak gyökere a nők és a férfiak nemi alapon, de társadalmilag meghatározott, alá-fölé rendelt hatalmi pozícióiban rejlik.

Mivel a probléma rendszerszintű, ezért csak az értelmetlen erőszakot előidéző és felerősítő társadalmi viszonyok direkt kezelése, a nemek közötti hatalmi viszonyok kiegyenlítése számolhatja fel. Emellett az intézkedéseknek a megelőzésre is ki kellene terjedniük, ezért a családon belüli és párkapcsolati erőszak visszaszorításához szemléletformálásra is szükség lenne.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata:  06 80 80 80 81(szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.