Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Lelőtte 78 éves feleségét, majd magával is végzett egy 81 éves férfi Ősiben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy feltehetően engedély nélkül tartott lőfegyverrel lőtte le feleségét a férj, majd magával is végzett – írja a police.hu. A rendőrség információi szerint tegnap kora délután a 81 éves ősi lakos telefonon értesítette hozzátartóját, hogy a családi házuk udvarán álló garázsban lelőtte a 78 éves feleségét, majd magával is végezni fog.

Az idős házaspár holttestére a járőrök találtak rá, miután a családtag telefonon értesítette a rendőrséget.

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárás.

Épp az ehhez hasonló esetek megelőzése miatt lett volna fontos ratifikálnia a kormánynak az Isztambuli Egyezményt, amelynek keretében szakértők felkészítenék a hatóságokat a családon belüli erőszak és a kapcsolati erőszak megelőzésére.

Bár a kormány aláírta az egyezményt, 2020-ban leszavazta annak ratifikálását, mondván, az egyezmény a menekült (!) nők jogait is védi, és mert tartalmazza a kormány által elítélendőnek tartott „társadalmi nem” kifejezést. A „társadalmi nem” kifejezés azonban épp azért találó, mert szemlélteti, hogy a bántalmazó férfiak nem biológiai, hanem társadalmi okokból fordulnak nőtársaik ellen, ezért a gyilkosságok megelőzése is társadalmi felelősség.

Legalább két-három hetente számol be a média hasonló tragédiákról. Legutoljára a múlt hónapban számolt be a lapunk a nők elleni erőszakról, amikor egy meggyilkolt nő holttestére találtak rá november 6-án a Somogy megyei Pusztakovácsi külterületén. A 84 éves asszony meggyilkolásával 56 éves fiát gyanusítják, akit másnap elő is állítottak.

Október 7-án pedig egy budapesti férfi megkéselte a volt partnerét, október 8-án pedig Dunaújvárosban egy 62 éves nőt gyilkoltak meg. Szeptember 4-én és augusztus 31-én szintúgy a nők és gyermekek elleni erőszak egy-egy különösen kegyetlen esetéről írtunk.

A Mérce  A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalán éves bontásban is összegyűjti a a jobbágyihoz hasonló bűncselekményeket, hogy érzékeltesse: a nők elleni erőszak nem „magánügy” és nem szerelmi dráma, hanem általános probléma.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata:  06 80 80 80 81(szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.