Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A fia koponyáját betörő monori férfi ügye rávilágít, milyen fontos a bántalmazások megfelelő kezelése

Ez a cikk több mint 1 éves.

A mai napon zárták le a Pest megyei rendőrök annak a 29 éves monori férfinak az ügyét, aki éveken keresztül bántalmazta és terrorizálta élettársát és három gyermeküket. Egy alkalommal 5 éves fiának a fejét verte a falba, akinek ettől többszörösen is eltört a koponyája, írja a police.hu.

A gyerekek édesanyja 2020. augusztus 27-én tett feljelentést a rendőrségen azután, hogy élettársa 5 éves kisfiuknak fejét „teljes erőből a falba verte”.

A kisgyerek életveszélyes állapotban került kórházba, a vizsgálatok alapján többszörös koponyacsonttörést és keményburok feletti vérgyülemet szenvedett el, csak a szerencsén múlt, hogy nem történt súlyosabb sérülés.

Az eset kapcsán pozitívum, hogy a kisfiút vizsgáló orvosszakértő a friss sérülésen kívül korábban keletkezett, még gyógyulásban lévő bántalmazás nyomait is felfedezte a kisfiú testén, amikről szintén beszámolt az illetékeseknek.

További fontos tényező, hogy bár csak az 5 éves kisfiú bántalmazása kapcsán indult eljárás az apa ellen, két testvérét is megvizsgálta a kirendelt igazságügyi pszichológus, aki megállapította, hogy mindhárom gyerek személyiségében megjelenik az érzelmi traumát átélt gyermekek képe, ami érzelmi és morális fejlődésüket súlyos mértékben veszélyeztetheti.

Sajnálatos módon mindez nem általános eljárás, a  gyermekek, illetve nők elleni erőszak eseteket nagyon különböző alapossággal és szakmaisággal kezelik a hatóságok. Különösen igaz ez a gyermekelhelyezési  perek esetében, ahol az anya családon belüli erőszak miatt próbál kizárólagos felügyeletet kérni – de például egy szexuálisan bántalmazott nő esetében sem mindig magától értetődő és automatikus lépés az orvosszakértői látlelet felvétele.

A monori férfi elleni eljárás során kiderült, hogy a gyerekek mellett édesanyjukat is többször bántalmazta, sokszor a gyerekek szeme előtt támadt rá puszta kézzel – öklével – vagy seprűnyéllel.

A Pest megyei rendőrök H. Gábort emberölés bűntettének kísérletével, három rendbeli kiskorú veszélyeztetése, valamint kapcsolati erőszak bűntettével gyanúsították meg. A férfi a terhére rótt bűncselekményt beismerte, a gyanúsítás ellen panasszal nem élt.

Sajnálatos ugyanakkor, hogy idáig kellett fajulnia az ügynek ahhoz, hogy a gyerekek és édesanyjuk menedéket kapjanak bántalmazójuk elől. Annak ellenére, hogy édesapjuk szemmel látható módon bántalmazta gyerekeit és élettársát, ezt senki sem jelezte a hatóságoknak.

Magyarországon sajnos a pedagógusok, gyermekvédelmi szakemberek, rendőrök nincsenek kiképezve arra, hogy észrevegyék a bántalmazás jeleit, ahogy a hatóságok és bíróságok sincsenek ellátva megfelelően képzett, a bántalmazási eseteket  szakszerűen kezelni képes szakemberekkel. Nincsen egységes protokoll a családon belüli és párkapcsolati erőszak kezelésére, így számos esetben következmények nélkül folytatódik a bántalmazás, vagy azt épp az elvileg védelmet jelentő intézményrendszer folytatja.

A rendszerhibákból kifolyólag ma Magyarországon rendszeresen gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik. A közkeletű adat szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan. A tragédiák megelőzésére politikai akaratra lenne szükség.

Ezen az oldalon a férfiak által meggyilkolt nők és gyermekek listáját tesszük közzé 2014-től kezdve. A feltüntetett lista nem teljes körű, mivel csak a sajtóban megjelent eseteket összesíti.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.

Címlapkép: Pixabay