Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy férfi meggyilkolta feleségét a 11. kerületben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Vasárnap késő éjjel gyilkolt meg egy idős asszonyt férje a 11. kerületben, majd magával is végezni próbált, legalábbis a rendelkezésre álló információk szerint – számol be a Police.hu. A rendőrségre 3 óra 10 perckor érkezett a bejelentés az esetről.

A 87 éves férfit a mentők kórházba szállították, ellene a Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya emberölés bűntett gyanúja miatt indított büntetőeljárást.

Számos nőjogi szervezet szerint a nők elleni erőszak megelőzésének része, hogy a kormány és a többségi társadalom elismerje:

az erőszak gyökere a nők és a férfiak nemi alapon, de társadalmilag meghatározott, alá-fölé rendelt hatalmi pozícióiban rejlik.

Ezért a nemek közötti hatalmi viszonyok kiegyenlítése szükséges a nők elleni erőszak felszámolásához. Emellett az intézkedéseknek a megelőzésre is ki kellene terjedniük, ezért a családon belüli és párkapcsolati erőszak visszaszorításához szemléletformálásra is szükség lenne.

A Mérce a nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak szentelt aloldalán 2022-ben eddig nyolc másik esetet dokumentáltunk, minden eset közeli ismerős, vagy családtag által elkövetett erőszak halálos áldozatairól szól.

Ma Magyarországon rendszeresen gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik. A közkeletű adat szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan.