Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megtalálták egy szeptemberben eltűnt nő holttestét, az élettársa verhette halálra

Ez a cikk több mint 3 éves.

A rendőrök november 13-án találták meg annak a mályi nőnek a holttestét, akit október 28-a óta kerestek. A vizsgálat során felmerült a megalapozott gyanú, hogy a nőt az élettársa bántalmazta olyan súlyosan, hogy életét veszítette.

A Miskolci Rendőrkapitányság az után indított körözési eljárást az áldozat ügyében, miután fia október 28-án bejelentette a rendőrségen, hogy anyja szeptember 27-e óta nem jelentkezett. Az eljárás során a rendőrség megállapította, hogy a nő vattai élettársához utazott, holttestét a település külterületén találták meg november 13-án a késő délutáni órákban.

A részletes vizsgálat során merült fel annak a gyanúja, hogy a nőt élettársa bántalmazta olyan mértékben, hogy életét vesztette. A férfival szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó testi sértés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást, a kihallgatását követően a nyomozók őrizetbe is vették.

Az előző héten Szegeden gyilkolta meg egy férfi a feleségét: az elkövető többször megszúrta a nőt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást a férfival szemben.

Az elmúlt egy évben – ahogy korábbi években is – majd minden hónapban legalább egy nőt megölt a partnere, ahogy az a nők elleni erőszak eseteit dokumentáló aloldalunkon is látszik. Azokból az esetekből pedig, amikor párkapcsolati erőszak történik, de a bántalmazás nem jut el a gyilkosságig, még ennél is jóval több van.

Csak ezen a héten jelent meg például olyan hír, hogy a bíróság öt év börtönre ítélt egy 32 éves lakócsai férfit, aki rendszeresen verte az élettársát és a fogyatékos nevelt lányát, előbbit seprűnyéllel és tenyérrel ütötte, fejét nekilökte az ajtónak, illetve több alkalommal is megalázta, utóbbit gumipapuccsal verte és legalább két alkalommal nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozott neki. De olyan esetről is lehetett olvasni, hogy egy budapesti férfit a Fővárosi Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletével vádol, miután a 33 éves férfi egy teljes napon keresztül bántalmazta az élettársát, aki ebbe belehalhatott volna, ha a szomszédok nem értesítik a rendőrséget. Szintén eheti hír, hogy egy tokodi férfi, aki rendszeresen terrorizálta a feleségét, 2019 februárjában elkezdte ököllel verni a nőt, majd többször megszúrta. A nőnek sikerült szintén kést ragadnia, és így meg tudta védeni magát – a bíróság 2 év börtönbüntetésre ítélte a férfit.

Ezek azonban csak azok az esetek, amelyek egyrészt eljutottak a sajtóig, másrészt olyan ítélet született ügyükben, amely az elkövető férfiakra büntetést szabott ki. A párkapcsolati és családon belüli bántalmazás eseteinek azonban még mindig csak a töredéke jut el a hatóságokig, a jelenség leküzdéséhez pedig az áldozatvédelmi intézményrendszer fejlesztésére, a rendőrség és az igazságszolgáltatás dolgozóinak szakirányú képzésére és más hasonló lépésekre lenne szükség.

Varga Judit igazságügyi miniszter év elején jelentette be, hogy 2020 az áldozatsegítés éve lesz. A miniszter közzé is tett egy javaslatcsomagot, amit nőjogi szervezetek úgy értékeltek: alapvetően örvendetes, hogy a kormány végre foglalkozik a problémával, vannak elismerésre méltó törekvések, de ez még nem elég. Szerintük a megelőzésnek része, hogy a kormány elismerje:

az erőszak gyökere a nők és a férfiak nemi alapon, de társadalmilag meghatározott, alá-fölé rendelt hatalmi pozícióiban rejlik.

Ezért a nemek közötti hatalmi viszonyok kiegyenlítése szükséges a nők elleni erőszak felszámolásához. Emellett az intézkedéseknek a megelőzésre is ki kellene terjedniük, ezért a családon belüli és párkapcsolati erőszak visszaszorításához szemléletformálásra is szükség lenne.

A javaslatcsomag részeként október végén szavazott meg az Országgyűlés egy  törvénymódosítást  a családon belüli erőszak áldozatainak védelme érdekében, melynek értelmében innentől csak kellően alapos vizsgálat mellett, egyedi mérlegelés után engedhető meg a feltételes szabadságra bocsátás. A Patent Egyesület jogásza, Spronz Júlia azonban lapunknak arról beszélt, az egész rendelkezés egyáltalán semmilyen módon nem reflektál a hozzátartozók közötti erőszak témára.

Címlapkép: A Néma Tanúk felvonulása a 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen részeként 2018.11.25. / Markoszov Szergej, Mérce