Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

300 tanár kezd azonnali munkabeszüntetésbe, ha újabb retorzió éri a kollégáikat

Ez a cikk több mint 1 éves.

Közel 300 pedagógus kész azonnali, határozatlan idejű munkabeszüntetésre, ha újabb retorzió éri tanártársaikat vagy egy iskolát – jelentette be a frissen alakult Tanárok a Tanárokért szolidaritási csoport.

Mint a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben írták, a mostani helyzet előzménye, hogy a pedagógusok sztrájkjogának kiüresítése miatt több száz tanár döntött úgy, hogy polgári engedetlenséggel gyakorolja véleménynyilvánítási jogát. „Ezeket a kollégáinkat a tankerületi vezetők elbocsátással fenyegetik, a Kölcsey Gimnázium öt tanárának állását pedig azonnali hatállyal meg is szüntették” – fogalmaztak.

A szolidaritási csoportba további iskolai dolgozók jelentkezését várják az alábbi Google Űrlapon.

A „Véd és Dacszövetségről” a Közép-Budai Tankerületi Központot is tájékoztatták, a tankerületi igazgatónak küldött levelükben azt írták:

„A tankerületi igazgatók megfélemlítő intézkedései figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a fegyelmi intézkedésekkel sújtott pedagógusok munkabeszüntetése nem hanyagság, hanem figyelemfelhívó, szimbolikus cselekedet, melynek alapvető szándéka annak jelzése, hogy a törvényhozás által hozott egyes jogszabályok ma a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányulnak. Az intézkedések ellehetetlenítik a konstruktív, előremutató tárgyalások megkezdését és csorbítják az együttműködés lehetőségét, a felelőtlen elbocsátások pedig korlátozzák a tanulók oktatáshoz való jogát, veszélyeztetik tankötelezettségük teljesítését.”

Hozzátették: őszintén remélik, hogy az ágazat dolgozói és irányítói közötti párbeszéd mielőbb helyreáll, és sikerül mindenki számára elfogadható, jövőbe mutató megoldásokat találni.

Magyarországon lassan tíz hónapja tart a pedagógusok tiltakozása, amelyhez a diákság jelentős része és a szülők is csatlakoztak. A szakszervezetek, civil szervezetek és diákszervezetek által szervezett tüntetéseken, sztrájkokon, felvonulások több tízezer ember vett részt. A pedagógusok a kirívóan alacsony bérek, a magas munkaterhelés, a rossz munkakörülmények miatt tüntetnek, valamint sérelmezik a sztrájklehetőségük megcsorbítását.

Címlapkép: A Belügyminisztériumhoz vonultak a kölcseys oktatók és diákok – 2022. október 3. Fotó: Dián Ákos / Mérce