Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szolidaritási sztrájkra szólítja fel a közszféra dolgozóit a PDSZ október 5-én

Ez a cikk több mint 1 éves.

Országos sztrájkot hirdetett október 5-re, az Oktatás Világnapjára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, számolnak be sajtóközleményükben. A PDSZ ennek jegyében kéri az óvodákban, iskolákban, kollégiumokban, szakszolgálatokban dolgozókat, hogy ezen a napon ne vegyék fel a munkát. 

A sztrájk napján a PDSZ a másik nagy ágazati szakszervezettel, a Pedagógusok Szakszervezetével összefogásban, együtt nyújtanak be panaszokat az alapvető jogok biztosának több nagyvárosban is – mivel, mint külön hangsúlyozzák, együtt erősebbek.

Mint írják, a PSZ s a PDSZ közös delegációi felkeresik az Alapvető Jogok Biztosának budapesti, győri, miskolci és pécsi irodáit, hogy átnyújtsák a Hivatalnak az összegyűjtött panaszokat. A debreceni, székesfehérvári, és szegedi irodákat előző napon – október 4-én l – látogatják meg, mivel ezeken a helyszíneken szerdán nincs ügyfélfogadás.

A szakszervezet szolidaritási akcióra szólítja fel a közszféra valamennyi dolgozóját:

„Kérjük a közszféra és a versenyszféra szakszervezeteit, szervezzenek szolidaritási sztrájkot, szolidaritási akciókat erre napra, hogy világos legyen: az oktatatás nemzeti ügy”.

A PDSZ felhívja a figyelmet, hogy a sztrájkot legkésőbb szeptember 27-én szerdán 16 óráig kell bejelenteni az intézményvezetőnek és 29-én 16 óráig le kell adni a sztrájkolók várható létszámát és névsorát.

A szakszervezetek delegációi október 5-én részt vesznek a diákok délután ötre, a Jászai Mari térre hirdetett demonstrációján, majd átvonulnak a Kossuth térre, ahol a noÁr és a Tanítanék tartanak szolidaritási koncertet. A Jászai Mari téri demonstrációt diákok szervezik, akik tanáraikért kívánnak kiállni. Az elmúlt héten is többször szerveztek megmozdulásokat diákok, a Szerb Antal Gimnázium előtt például háromszázan tüntettek a tanárok tarthatatlan helyzete miatt.

A tanárok jelenleg „gördülő sztrájkot” folytatnak, ami azt jelenti, hogy nem egyszerre teszik le a munkát mindenhol, hanem különböző turnusokban folytatják a munkabeszüntetést. Ennek jegyében az egyik héten hétfő-szerda-pénteki napokon, másik héten kedd-csütörtöki napokon tartanak munkabeszüntetést iskolákban országszerte.

Amint arról beszámoltunk, év elején pedagógusok, nevesül a tárgyalásokon közösen résztvevő PDSZ és PSZ nem fogadták el a kormány 10 százalékos béremelési ajánlatát és január 31-re figyelmeztető sztrájk,  valamint március 16-ára határozatlan idejű sztrájk szervezésébe kezdtek, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) rögtön a baloldal kampányakciójának bélyegzett. A minisztérium továbbá a még elégségesnek minősülő szolgáltatás címszava alatt arra kérte a pedagógusokat, hogy a munkabeszüntetés alatt is dolgozzanak – ennek hiányában törvénytelennek ítélte a sztrájkot és bíróságon támadta meg.

A pedagógusok januári figyelmeztető sztrájkját első fokon jogszerűnek ítélte meg a bíróság, a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon viszont jogellenesnek nyilvánította. Végül júliusban a Kúria úgy döntött, jogszerű volt a sztrájk. Minden megfélemlítés ellenére január 31-én húszezren sztrájkoltak a közoktatásban.

Nem sokkal később megjelent egy kormányrendelet, amely lényegében ellehetetlenítette a további sztrájkolást – a rendelet értelmében egy esetleges sztrájk esetén a tanulóknak minden, a sztrájkkal érintett munkanapon reggel 7 óra és iskolák esetében 16 óra, általános iskola esetében 17 óra, óvodák esetében 18 óra között kötelező szakképzett pedagógus által vezetett felügyeletet biztosítani. Ez indított el polgári engedetlenségi hullámot, aminek a keretében több száz tanár kezdett spontán munkabeszüntetésbe az iskolakezdéskor.