Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány ajánlatának egyetlen részlete sem elfogadható a pedagógusok számára

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerdán közel 4 órán keresztül tárgyalt az Emberi Erőforrások Minisztériumában, ahol a kormányt ismét Kisfaludy László helyettes államtitkár képviselte.

A PDSZ Ne Dolgozz Ingyen! oldalán a tárgyalásról készült összefoglalóból kiderül, Kisfaludy meghatalmazása már korábban is okozott problémát az egyezkedő feleknek.  A helyettes államtitkár megbízólevelében ugyanis csak az szerepelt, hogy a PDSZ-szel folytathat tárgyalásokat,  a PSZ konkrétan lemaradt a megbízásról. A PDSZ szerint a tegnapi tárgyalásra a kormánynak ez az egyetlen konkrét vállalása lett volna, hogy új megbízólevelet ír, amivel Kisfaludy  már mindkét féllel tudna egyezkedni, azonban ezt sem sikerült teljesíteni.

A pedagógushiány, az alacsony bérek és a magas munkaterhek miatt nemrég a két nagy pedagógusszakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közösen kezdeményezett sztrájktárgyalásokat a kormánnyal. Az első sztrájktárgyalás kudarcba fulladt, a szakszervezetek szerint a kormány „slendriánsága” miatt.

A PDSZ közleményében hangsúlyozza, teljes mellszélességgel ajánlja kollégáinak az oltások beadatását, azonban  nem tud elmenni a kormány a napokban hozott rendeletei mellett, amelyek kiszolgáltatják az oltást felvenni nem tudó, vagy nem kívánó munkavállalókat a munkaadóknak. Éppen ezért a PSZ és a PDSZ  felvesz egy további követelést is a sztrájkköveteléseik közé:

A PDSZ és a PSZ által létrehozott sztrájkbizottság követeli az állami intézményekben elrendelt, koronavírus elleni kötelező oltásról szóló rendelkezés visszavonását!

A közös sztrájkbizottság követeli annak visszavonását is, hogy a nem állami intézményekben a kötelező oltás bevezetéséről a polgármesterek és a munkáltatók határozzanak, ezáltal a döntés felelősségét a kormány olyan szereplőkre hárítsa, akik ehhez sem országos, sem területi járványügyi adatokkal, sem pedig megfelelő szaktudással nem rendelkeznek.

A kormányoldal képviselője szerint nincs ,,tanárhiány”

A szakszervezetek a tárgyalás során azzal igyekezték jobb belátásra bírni a kormányt, hogy álljon el a rendelettől, hogy az amúgy is komoly pedagógushiánytól küzdő intézményekben néhány szakember kiesése is komoly gondokat okoz. Kisfaludy László ekkor jelentette ki, hogy szerinte nincs tanárhiány, úgy véli arra semmilyen tanulmány, OECD-jelentés, akármi nem utal , hogy hiány lenne pedagógusokból. A helyettes államtitkár a követelésre azonban nem tudott érdemben reagálni.

A béremelések tekintetében a kormányoldal képviselője ugyanazt hangoztatta, mint amit Orbán Viktor korábbi interjúiban, hogy a pedagógusok tíz százalékos emelésre számíthatnak, annak módja azonban még kérdéses. A kormányon belül a mértékről beszéltek ugyan, de hogy azt milyen formában kapják meg az érintettek, arról nem. A kormányoldal számára elképzelhető újabb pótlék, vagy a szakmai ágazati pótlék emelése, de akár egy adott bértömeg is, amelyet az intézményeknek juttatva az intézményvezető differenciált emelésre használhat fel. Kisfaludy azt is elmondta, hogy a minimálbérhez kötés egy „aggályos és komoly kockázatot magában foglaló út”.

Automatizmust, ne morzsákat

Mindkét érdekképviselet tagjai elmondták, hogy ez az ajánlat nem elfogadható, még kiindulásképpen sem. A kormány ígéretéhez hozzátették, hogy a 10%-nak mindenképp béremelésként kell megvalósulnia, nem pedig pótlékemelésként, vagy ágazati pótlék emelésként, azt pedig teljesen elképzelhetetlennek tartják, hogy bértömeget juttassanak az intézményeknek, akik ezt a minimális összeget is differenciálásra használhatnák fel. Kihangsúlyozták, hogy a kormányzat ne próbálja a minimálbérnövekedésből adódó bérrendezést béremelésnek eladni, hiszen szerintük már eleve az a tény is elképesztő, hogy a pályán évek óta dolgozó munkatársak jó részének annyira alacsony a fizetése, hogy a bérminimum szintje is utolérte azokat az évek során.

,,A pályáról továbbra is folyik az elvándorlás, új belépők egyre kevesebben akadnak – amikor a kollégák bére nem több, mint egy érettségizett betanított munkásé, akkor a rendszer képtelen lesz megállítani az oktatás lezüllését. A 10 százalékos emelés tehát semmit sem tud megoldani”

– írja a PDSZ. Hozzátették, automatizmusra van szükség a bérek terén, nem pedig morzsákra. Végezetül azt javasolták a helyettes államtitkárnak, hogy az érdekképviseleti oldal ajánlatát vigye vissza, és jöjjön legközelebb olyan javaslattal, ami a mostani minimálbérhez kötött illetmények mértékétől 60-65 százalékkal elmaradó illetmények érzékelhető növelésével és értékének – legalább – szinten tartásával jár.

A PDSZ Ne Dolgozz Ingyen! oldalán azt is megjegyzi, a helyettes államtitkár ragaszkodott ahhoz, hogy az egyeztetésről senki se készítsen hangfelvételt, emellett pedig hivatalos jegyzőkönyv se készüljön. A tárgyalások egy hét múlva folytatódnak.

 

 

Címlapkép: MTI/Komka Péter