Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pedagógus-szakszervezet követeli a kötelező oltásról szóló rendelkezés visszavonását

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) közleményében követeli a kormánytól

  • az állami intézményekben elrendelt koronavírus elleni kötelező oltásról szóló rendelkezés visszavonását,
  • hogy vonja vissza a munkáltatók jogkörét az oltás felvételére való kötelezésről, valamint
  • a közoktatási intézményekben térítésmentesen biztosítani teszteket a pozitív esetek mielőbbi kimutatására.

A szakszervezet vasárnapi közleményében arról ír, hogy 2021. október 28-án kihirdetett rendeletek nem alkalmasak a járvány elleni küzdelemre, de veszélyeztetik az állami intézmények működését. Miközben a PDSZ továbbra is az oltás felvételére buzdít mindenkit, leszögezik: azzal, hogy az állami köznevelési és szakképzési intézményekben rendelet útján – kötelezően – előírta a koronavírus elleni oltás felvételét, ugyanakkor az önkormányzati fenntartású intézményekben a polgármesterre (főpolgármesterre), az egyházi és egyetemi fenntartású, valamint a magánintézményekben a munkáltatókra hárította az erről szóló döntést, következetlen módon diszkriminálja az állami intézményeket, és súlyosan akadályozza a feladatellátást.

A szakszervezet kitér rá, hogy a nem állami munkáltatóknak lesz mérlegelési lehetősége, míg az állami iskolák mindegyike rosszul jár, s ezzel „megint [ők lesznek] a legnagyobb vesztesek, mivel ezekben fokozódik az amúgy is vészes szakemberhiány.”

Kifogásolják azt is, hogy a magánszférában vissza lehet hívni nyugdíjasokat dolgozni, ám erre a közfoglalkoztatottak esetében nem kerülhet sor, így ismét csak az állami intézmények kerülnek hátrányba.

A szakszervezet szerint a védőoltás felkínálása mellett szükség lenne továbbá folyamatos tesztelésekre és a fertőzöttek elkülönítésére is.

„Ez jelenleg a közoktatási intézményekben nem valósul meg – még a maszkviselés sem előírt – holott az óvodákban a gyermekek és az általános iskolákban a tanulók 12 éves korig beoltatlanok, de a 12 éves kor felettiek közül is sokan nem kaptak még védőoltást.”

– fogalmaztak közleményükben.

Mint arról nemrég a Mérce is beszámolt, a kormány legújabb járványellenes intézkedései értelmében bármely munkaadó kötelezővé teheti az oltás felvételét a munkavállalói számára, erre december 15-ig kapnak haladékot a dolgozók. Utána az egészségügyi dolgozókhoz hasonlóan, ha nem veszik fel a vakcinát, akkor fizetés nélküli szabadságra küldhetők, egy év után pedig elbocsájthatók a dolgozók. Kivételt itt is azok élveznek, akik orvosi igazolással rendelkeznek a vakcinára való érzékenységről.

Erre a pontra reagálva a PDSZ úgy fogalmazott:

„A fizetés nélküli szabadság elrendelése nemcsak antihumánus és értelmetlen, de jogi értelemben is aggályos. A munka törvénykönyve szerint a munkáltató fizetés nélküli szabadságot nem rendelhet el, azt a munkavállaló igényelheti. A munka törvénykönyvének szabályait ugyan felül lehet írni a felhatalmazási törvény alapján, de az 599/2021. (X. 28.) Korm. rendelet nem rendelkezik arról, hogy a munka törvénykönyvének fizetés nélküli szabadságra vonatkozó rendelkezései kiegészülnének a rendeleti szabályokkal.

A fizetés nélküli szabadságra küldött kollégák pótlása hogyan fog történni, mikor nemhogy helyettesítésre, határozott időre, de határozatlan idejű kinevezéssel, üres álláshelyre se találnak az intézmények elegendő pedagógust?! Szétosztják az óráit a többi pedagógus között?! További – kifizetetlen – eseti helyettesítéseket rendelnek el?!”

Mint arról szintén beszámoltunk, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) sem tartotta szerencsésnek, hogy a munkáltatók kezébe adta a kormány a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételének lehetőségét.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára – az RTL Híradónak interjúban elmondta, különösen olyan időszakban veszi ki magát rosszul az ilyen lépés, amikor létszámhiánnyal küzd a rendőrség, leginkább a végrehajtó állománynál. Felhívta a figyelmet arra, hogy az oltás kötelezővé tételével a kormányzat kaput nyit azok előtt, akik eddig is szerettek volna leszerelni, de a veszélyhelyzet miatt ezt nem tehették meg. Főleg a rendőrkapitányságok járőrszolgálatai, közrendvédelmi munkatársai körében van hiány, és ha ezek a kollégák még többen elhagyják a pályát, az még nagyobb problémát okozhat – mondta el a főtitkár.

Címlapkép: MTI/Czeglédi Zsolt