Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendőrszakszervezet: a kötelező oltással a kormány kaput nyit azok előtt, akik eddig is le akartak szerelni

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Független Rendőr Szakszervezet nem tartja szerencsésnek, hogy a munkáltatók kezébe adta a kormány a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételének lehetőségét – írja honlapján az érdekvédelmi szervezet. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökségért felelős miniszter a csütörtöki kormányinfón jelentette be, hogy a munkáltatók előírhatják a kötelező az oltást a dolgozóiknak, és így fog cselekedni az állam is a maga hatókörében. A részletszabályokról szóló kormányrendelet csütörtökön késő este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint munkáltatóknak 2021. november 15-éig kell értesíteniük elektronikus úton (jelesül email-ben) vagy papíralapon azokat, akiket oltásra köteleznek. Csak annak nem kell beadatnia a védőoltást, akinek ezt egészségügyi indokból nem javasolják és ezt orvosi szakvélemény is alátámasztja.

Aki december 15-éig, illetve január 31-éig nem adatja be az oltást, pedig köteles lenne arra, azt a munkáltató felhívja, hogy a védőoltást a felhívástól számított 15 napon belül ezt tegye meg, vagy igazolja a mentességét.

Ha ennek a felszólításnak sem tesz eleget a foglalkoztatott, akkor a munkáltató fizetés nélküli vagy illetmény nélküli szabadságra küldheti. Végső soron pedig felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti a munkaviszonyát, ha a fizetés nélküli szabadság elrendelésétől számítva egy év eltelt, és a foglalkoztatott a védőoltás felvételét nem igazolta és orvosi szakvéleményt sem mutatott be arról, hogy azt ő nem köteles beadatni. Amennyiben azonban a fizetés nélküli szabadság alatt a dolgozó beoltatja magát és ezt igazolja a hivatalos dokumentumokkal (védettségi igazolvány, uniós Covid-igazolvány), akkor őt haladéktalanul vissza kell helyezni.

Mint ismert, a rendvédelem esetében munkáltatóként fellépő kormány már határozott arról, hogy a közszférában dolgozók közül – az egészségügyi dolgozók után – oltásra kötelezik a köznevelésben és szakképzési intézményekben, a felsőoktatásban és kulturális területen alkalmazottakat, a rendvédelem hivatásos állományát, a honvédségnél még a hivatali dolgozókat is, a bentlakásos szociális intézményekben, gyermekvédelemben dolgozókat és a NAV munkatársait.

Pongó Géza, az FRSZ főtitkára – az RTL Híradónak interjúban elmondta, különösen olyan időszakban veszi ki magát rosszul az ilyen lépés, amikor létszámhiánnyal küzd a rendőrség, leginkább a végrehajtó állománynál. Felhívta a figyelmet arra, hogy az oltás kötelezővé tételével a kormányzat kaput nyit azok előtt, akik eddig is szerettek volna leszerelni, de a veszélyhelyzet miatt ezt nem tehették meg. Főleg a rendőrkapitányságok járőrszolgálatai, közrendvédelmi munkatársai körében van hiány, és ha ezek a kollégák még többen elhagyják a pályát, az még nagyobb problémát okozhat – mondta el a főtitkár.

A Magyar Hangnak is adott interjút Pongó, ahol kiemelte, hogy a leszerelések számának várható emelkedését is számba kell vennie a Belügyminisztériumnak a döntés végrehajtásánál. Ha tíz embert érint, abba nem fog beleremegni a rendőrség.

De ha százasával, vagy ezresével kell ezért a rendőröknek leszerelniük, az humánpolitikai problémákat fog okozni – tette hozzá a főtitkár.

A Belügyminisztérium HVG-nek adott tájékoztatása szerint a rendőrség átoltottsága jelenleg 68,9 százalékos.

Ahogyan arról annak idején beszámoltunk, egy tavaszi, Belügyminisztériumban működő szakszervezetek által kezdeményezett felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít. 

Amerikában sem segített a kötelező munkahelyi oltás

Az Egyesült Államokban A szövetségi kormány nemcsak a saját dolgozóit kötelezte a védőoltás beadatására, hanem a vele szerződéses kapcsolatban álló vállalatoknak is előírta ugyanezt. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint csak egészségügyi vagy vallási okok miatt mentesülhetnek a dolgozók az oltás alól, ha a foglalkoztatójuk előírja azt.

A G7 összesítése szerint az eddigi amerikai tapasztalatok szerint nem igazán vált be, hogy a vállalatokra bízták az oltakozási kedv növelését. Az ősz eddig eltelt részében a legalább kétszer beoltottak aránya az Egyesült Államokban 5 százalékponttal nőtt, ami ugyan több, mint a magyarországi 2 százalékpontos gyarapodás, de így sem tudták utolérni a magyar adatot. Jelenleg az amerikai lakosság 57 százaléka számít (a lehetőségekhez képest) teljesen védettnek, míg idehaza 59 százalék ez az arány.

New Yorkban  hétfőtől nem dolgozhatnak azok a rendőrök, tűzoltók, mentősök és szemétszállítók, akik nincsenek beoltva a koronavírus ellen. New York polgármestere, Bill de Blasio a múlt héten tette kötelezővé az oltás felvételét október 29-i határidővel a város intézményrendszerében dolgozó oltatlanok számára. Az intézkedés zúgoldóást keltett a rendőrök körében, az őket tömörítő szakszervezet még a bíróságon is igyekezett megtámadni a rendeletet, sikertelenül. A városvezetés és az egyenruhások képviselete között éles vita alakult ki a kellő színvonalú rendőri szolgálat fenntarthatóságáról abban az esetben, ha tömegeket kell fizetés nélküli szabadságra küldeni az oltakozás megtagadása miatt – becslések szerint tízezer rendőrt érint a kérdés a 35 ezerből – számolt be a G7.

(FRSZ.hu, Magyar Hang, HVG, G7)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi