Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A rendvédelmi dolgozók 70%-a felmondana

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Belügyminisztériumban működő szakszervezetek által kezdeményezett elégedettségi felmérés eredményei szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készített kutatás szerint a dolgozók leginkább a korkedvezményes nyugdíj intézményének visszavezetését támogatják elsöprő többségben, de a fizetések emelését is rendkívül fontosnak tartják, illetve a szociális juttatások és a kiégést megszüntető körülmények rendezésének igénye is kiemelt figyelmet igényel. Powell Pál a BÉT munkavállalói oldalának elnöke nyílt levélben fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez az ügyben.

A kérdőívet több ezer fő töltötte ki, köztük rendőrök, a civil állomány tagjai, büntetés-végrehajtási dolgozók, valamint tűzoltók. A válaszadók 75%-a pedig legalább egy évtizedes szakmai tapasztalat alapján válaszolt a kérdésekre. A kitöltők döntő többsége  (91%) a hivatásos állomány tagjai közé tartozik.

A kitöltők 70%-a nyilatkozta, hogy habár szereti a hivatását, anyagi és/vagy morális okok miatt tervezi a pálya elhagyását.

A dolgozókkal szemben támasztott követelményeket csak a kitöltők 2,8%-a tartja megfelelőnek, kevesebb, mint ötödük szerint csak részben kapnak ellentételezést a feltételek és a követelmények betartásáért, viszont közel háromnegyed részük úgy érzi, a törvények által biztosított járandóságok egyáltalán nem ellentételezik mindazt, amit elvárnak tőlük. A szakszervezet szerint a fő problémát az a tény okozza, hogy több megígért intézkedés nem valósult meg.

A kérdőív eredményei szerint az állomány bizonytalan a jelenlegi anyagi, szociális, szakmai lehetőségeit tekintve, nem látják az életpálya modell megvalósulását, annak lehetséges hatásait több év múlva, az életpálya méltó befejezését.

Éppen ezért a munkavállalók úgy érzik, hogy a döntéshozók nem becsülik meg a sokszor több évtizedes, áldozatvállalásukat és munkájukat.

A válaszadók közül majdnem mindenki (84,6%) a béremelést tartja a legfontosabbnak, az ágazat javulásához, közel felük a szociális juttatásokat tartja a második legfontosabbnak. Harmadik helyen majdnem azonos arányban áll a szociális juttatások és a kiégést okozó körülmények megszüntetése. A kitöltők komoly problémának ítélték azt is, hogy a döntéshozók nem tartják be ígéreteiket. Egy 1-5 ig terjedő skálán a rendvédelmi dolgozók összesített osztályzatai alapján átlagosan 1,47-es értéket értek el döntéshozók.

A BÉT az eredmények fényében nyílt levelet írt Pintér Sándorhoz, melyben felhívták a belügyminiszter figyelmét, hogy

,,A rendvédelem területén dolgozó munkavállalók alulfizetettek, túlhajszoltak, szociális, egzisztenciális problémával küzdenek. A meglévő problémák enyhítése érdekében javasoljuk, hogy minél előbb kerüljön sor az életpályamodell három pillérének felülvizsgálatára, újragondolására”.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a rendvédelmi dolgozók milyen nehézségekkel néznek szembe a járvány alatt. A rengeteg túlóra mellett a száz százalékos táppénzért is meg kellett küzdeniük, plusz juttatásokban pedig nem részesülnek azok, akik nem a vezetői állomány tagjai. A felmondási tilalom ráadásul őket is érinti, a BÉT kérdőíve alapján azonban a vészhelyzet utáni tömeges felmondás sem kizárt.

Címlapkép: MTI/Vasvári Tamás