Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Üres ígéreteket kapnak a rendőrök a rájuk terhelt túlmunkáért cserébe

Ez a cikk több mint 3 éves.

Egyre nő a feszültség a rendvédelmi dolgozók körében, miután a terheik is egyre csak növekednek, eközben pedig a nem vezetői állományban lévő dolgozók nem kapnak ennek megfelelő plusz juttatásokat – írja a Népszava. A lap megszólaltatta Powell Pált, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalói oldalának vezetőjét, aki elmondta:

„A rendvédelemben dolgozók már csak nevetnek rajta, hogy mostantól megint a helyi parancsnok döntheti el, hogy a rengeteg túlórát, amit a munkatársai gyűjtenek a megnövekedett feladatok miatt, szabadidőben vagy pénzben ellentételezi-e. Kimerültek és elkeseredettek a rendőrök, tűzoltók, büntetés-végrehajtásban és a polgári titkosszolgálatoknál dolgozók, valamint a pénzügyőrök, mert a rendvédelem területén úgy vezették be ismét a múlt héten a végkimerülésig tartó munkavégzést, hogy megbecsülés csak a vezetőknek jár érte”.

A december 9-én megjelent kormányrendelet szerint a rendőrök heti 48, napi 12 órát is dolgozhatnak egyhuzamban, és a minimális, számukra kiszabható pihenőidő mindössze hat óra

– ráadásul akárcsak az egészségügyi dolgozók esetében, „a hivatásos állomány tagja hivatásos szolgálati jogviszonyáról nem mondhat le” ameddig a veszélyhelyzeti szigorítás hatályban van. Egyébként ezeket a szabályokat az első hullám alatt is bevezették, igaz, akkor csak az azonnali felmondást tiltották meg a rendvédelmi dolgozóknak.

A szabályok nemcsak a hivatásos állományra vonatkoznak, de a rendvédelmi igazgatásban dolgozókra is, akiknek a lap szerint a tanárokhoz hasonlóan azért is meg kell küzdeniük, hogy megkapják a százszázalékos táppénzt, amennyiben koronavírus-fertőzöttként vagy kontaktszemélyként otthon kell maradniuk. Ezt ugyanis a háziorvosuk csak munkahelyi igazolás mellett állapíthatja meg, ami teljesen esetleges attól függően, hogy egy parancsnok segít-e vagy sem. A rendvédelmi dolgozók érdekvédelmi szervezetei ezért egységes szabályozást sürgetnek a Belügyminisztériumnál.

Bárdos Judit. A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) vezetője azt a kérdést tette fel, hogy ha

„Egy hivatásos katona naponta tízezer forintot kap az egész napos ügyeletért, de egy rendőrnek csak óránként bruttó 190 forintos pótlék jár, ha éjszaka van szolgálatban. Miért nincs egyenlő elbírálás, hiszen sokszor együtt járőröznek a két testület tagjai”.

Bárdos szerint a veszélyhelyzet után tömegével hagyhatják ott a kizsigerelt rendőrök a testületet, Powell pedig elmondta, csak üres ígéreteket kaptak. Így az év elejétől járó tízszázalékos pótlékot nem emelték az alapbérbe, nem kaptak magasabb kafetériát, és a dolgozók értékelése is csak a vezetők belátásán múlik.

Míg az állomány egyre hangosabban zúgolódik a rossz munkakörülmények és az ellensúlyozásukra elégtelen juttatások miatt, a rendészeti vezetőknek nem kell aggódniuk megélhetésük miatt, sőt, jövőre jelentősen növekedni fognak a béreik.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán