Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Duplájára nőhet a rendészeti vezetők bére, a rendőrök hiába várják január óta a béremelést

Ez a cikk több mint 3 éves.

Közel duplájára emelné a kormány a rendészeti szervek országos vezetőinek és megyei parancsnokainak illetményét jövő januártól. A béremelés a rendőrségi vezetők mellett a pénzügyőrök, terrorelhárítók, az idegenrendészetben, katasztrófavédelemben és büntetés-végrehajtásban dolgozók parancsnokait, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok és az országgyűlési őrség legmagasabb beosztású tagjait is megilleti.

Az erről szóló törvényjavaslat azonban nem említi a legtöbbet túlórázó, ellenben igencsak alulfizetett rendőrállomány év elején beharangozott illetményemelését és a rendvédelmi dolgozók kafetéria keretének 400 ezer forintra történő tényleges megemelését sem – hívja fel a figyelmet a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ).

Mint azt a Népszava észrevette, a törvényjavaslatot november 10-én éjjel nyújtották be, a rendőrállomány, illetve a szakszervezetek azonban csak később figyeltek fel rá, mivel azt a honvédelmi törvény módosításai közé rejtették el.

„Bízunk benne, hogy a beosztotti állomány illetményének rendezésére vonatkozó szabályok, csak az éjszakai kapkodás miatt maradtak ki a törvényjavaslatból”

– írja a szakszervezet, jelezve: tavaly decemberben Pintér Sándor belügyminiszter, majd idén januárban Kontrát Károly államtitkár jelentette be a hivatásos állomány életpályamodelljének továbbfejlesztését, és tett ígéretet az idén januártól bevezetett 10%-os kiegészítő juttatás illetményrendszerbe történő beépítése, illetve a 2008. óta változatlan, 38 650 forintos illetményalap emelésére, valamint egy – 3 évente hat havi illetménynek megfelelő – új juttatási forma bevezetésére.

Ezek azonban a mai napig nem valósultak meg, azt pedig végképp elfogadhatatlannak tartja a szakszervezet, hogy a rendőrség munkavállalói állománya – a minimálbér emelésen kívül – idén is kimaradt mindenféle bérrendezésből.

Amennyiben a törvényjavaslat elfogadásra kerül, a rendészeti szervek országos vezetői jövő januártól minimum másfél millió forintos bruttó bért kaphatnak, helyetteseik pedig 1,3 millió és 1 millió 650 ezer forint közötti alapbért kaphatnak, míg a kezdő tiszthelyettesek nettó alapfizetése egy városi szervnél 153 ezer, egy megyeinél 222 ezer forint körül alakul, ami nyelvpótlékkal, éjszakai, illetve készenléti pótlékkal, illetve túlórapénzzel egészülhet ki.

Az alacsony bérek miatt történő folyamatos elvándorlásra évek óta figyelmeztet a Független Rendőr Szakszervezet, arra kérve a kormányt, biztosítson megfelelő életpályamodellt a rendőrök számára. A szakszervezet szerint a 2015 júniusában végrehajtott 30 százalékos béremelés mára elértéktelenedett, az azóta megítélt 5-5 százalékos emelésben pedig tavaly már csak az állomány fele részesült.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán