Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ha a Belügyminisztériumon múlik, idén már nem javul a rendőrök bérhelyzete

Ez a cikk több mint 4 éves.

Ahogy azt az utóbbi hónapokban megjelent hírek is tükrözik, egyre nagyobb a rendőrök elégedetlensége az alacsony bérek miatt, egyre többen szerelnek le, elegendő utánpótlás pedig aligha várható.

Az év elején maga Balogh János országos rendőrfőkapitány mondta azt a rendőröknek, tud róla, hogy az állományt foglalkoztatja a jövedelem-kérdés, majd arra kérte kollégáit, „esküjüknek megfelelően és abban a hitben, hogy igenis a hazánkat, az itt élőket szolgálják, továbbra is tartsanak ki.”

A Független Rendőr Szakszervezet mindezek fényében új rendvédelmi életpályamodell bevezetését szorgalmazza. Bár a 2015-ben indított rendvédelmi béremelés ötödik ütemében idén 5 százalékkal emelkedett a rendőrök illetménye (2019-ig átlagosan 50 százalékkal),

a Független Rendőr Szakszervezet nem elégedett az elmúlt évek béremelésével, és a tiszthelyettesek fizetésének legalább 40-50 százalékos emelését tartja szükségesnek

– mondta az InfoRádióban a szakszervezet főtitkára, Pongó Géza.

„Kezdő tiszthelyettesi beosztásban 150-160 ezer forint nettó bért keresnek a munkatársaink, ez a mai munkaerőpiacon egy segédmunkás bérét is alulmúlja, ez nem megengedhető. Mivel pedig a kollégáink képzettek, nagyon sokan elhagyták és tervezik elhagyni a pályát, mert ez nem életpályamodell sajnos már. Szükséges egy második ütem bevezetése, egy új életpályamodell megvalósítása. Ezért fogunk hamarosan tárgyalni”

– mondta Pongó.

Ehhez képest Varga Mihály miniszterelnök-helyettes nemrég arról beszélt az Országgyűlésben, az elmúlt években indult 50 százalékos béremelési programnak köszönhetően is javult a közbiztonság és minden kategóriában csökkent a bűncselekmények száma.

„A kormány természetesen azon dolgozik, hogy ezeket az eredményeket megőrizze, ez a javulás folytatódjon, hiszen akár vidékről, akár fővárosról van szó, az a cél, hogy mindenki biztonságban érezhesse magát. Ennek megfelelően készítjük elő a 2020-as költségvetést.”

– mondta Varga.

Tegnap tartották a Belügyi Érdekegyzető Tanács (BÉT) ülését, ahová a rendőr szakszervezet észrevételekkel és javaslatokkal érkezett. A szakszervezet többek közt arról is ír például, hogy

a 2015 júniusában végrehajtott 30 százalékos béremelés a szakszervezet szerint napjainkra elértéktelenedett, a további 5-5- százalékos emelésben pedig már csak az állomány egy része részesült, sőt, idén már az állomány fele nem részesült emelésben.

Emellett az éjszakai pótlék a Munka Törvénykönyvében foglaltakhoz képest jelentősen alacsonyabb összegű rendvédelmi alkalmazottak és a hivatásos szolgálati viszonyban állók esetében is.

„Szükségesnek tartjuk a nyilvánvalóan kedvezőtlenebb, az emberi szervezet fokozottabb igénybevételével járó munkavégzés megfelelő anyagi ellentételezését”

– írja a szakszervzet.

Úgy tűnik azonban, a kormány erre az évre már semmiféle bérfejlesztést nem tartogat a rendőröknek, a szakszervezet ugyanis rövid közleményében azt írja a tegnapi érdekegyztető ülés után, hogy:

„A Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalát alkotó szakszervezetek sajnálatukat fejezik ki, hogy a mai BÉT ülésen a Belügyminisztérium vezetése a munkavállalók anyagi és szociális helyzetének javítása, valamint a fluktuáció megakadályozása érdekében ismételten nem tett semmilyen érdemi javaslatot 2019. évre.”

A Belügyminisztréium az InfoRádió megkeresésére azt felelte,

„2020-tól az életpályamodell már bevezetett intézkedéseinek továbbfejlesztésével a rendvédelmi állomány anyagi és munkakörülményei érzékelhetően tovább javulnak.

A hivatásos állomány túlszolgálatának elrendelése, nyilvántartása és ellentételezése a hatályos jogszabályoknak megfelelően történik. A rendvédelmi állomány tagjai szabadon választhatnak, hogy az általuk teljesített túlóra pénzbeni kifizetését vagy szabadidőben történő ellentételezését kérik. A feladataikat kiemelkedően teljesítő munkatársak évente két alkalommal teljesítményjuttatásban részesülhetnek – 2019-ben csak erre közel 9 milliárd forintot biztosított a központi költségvetés.”

Címlapkép: MTI / Máthé Zoltán